NavMenu

Nova investicija u Kovinu - Turska fabrika Mel tekstil počeće proizvodnju do kraja 2020.

Izvor: eKapija Nedelja, 26.01.2020. 23:16
Komentari
Podeli
lusItracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)lusItracija
Opština Kovin bi tokom ove godine trebalo da dobije novu fabriku, pošto je u petak (24. januara) potpisan Memorandum o saradnji između Kovina i kompanije Mel tekstil iz Istanbula.

Dokument je zapravo predugovor sa investitorom iz Turske, čiji je dolazak u Kovin, najavila premijerka Ana Brnabić krajem prošle godine. Potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, koje je od početka uključeno u pregovore i obezbedilo je sredstva Opštini Kovin za otkup zemljišta i objekta bivšeg Beka (pogon Mladost) na njemu, navodi se na opštinskom sajtu.

U planu je da Opština Kovin renovira i izda u zakup na 10 godina, sa mogućnošću produžetka ugovora, oko 3.700 m2 poslovnog prostora nekadašnje fabrike Beko u Kovinu i 2 hektara i 56 ari zemljišta na pripadajućem placu. Memorandumom se definišu i obaveze Mel tekstila. Između ostalog, investitor bi bio u obavezi da obuči i zaposli 100 radnika do kraja 2020, i još 200 radnika do 2022. godine.

- Opština će maksimalno izaći u susret investitoru kada je reč o izdavanju potrebnih dozvola i saglasnosti, a sam proizvodni objekat će biti rekonstruisan i priveden nameni u skladu sa potrebama zakupca i standardima za tekstilnu delatnost - rekla je nakon potpisivanja memoranduma Sanja Petrović, predsednica opštine Kovin.

Kompanija Mel tekstil ima pogone u Nemačkoj i Turskoj, a plan je da se pogon iz Istanbula preseli u Kovin. Kako je istakao Sulejman Erdogan, generalni direktor Mel tekstila, razlozi su prvenstveno logističke prirode.

- Kovin je odabran zbog dobre pozicije i transportnih veza ka zahtevnom tržištu zapadne Evrope. Brže i lakše ćemo plasirati naše proizvode, a takođe imamo saznanja i uverenje da ćemo baš ovde, u opštini Kovin, obezbediti potrebne kvalifikovane radnike za naš posao - rekao je investitor iz Turske.

Najavljeno je i moguće proširenje pogona, a proizvodnja u Kovinu počeće tri meseca nakon što kompaniji Mel tekstil budu predati renovirani poslovni prostori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.