NavMenu

Zabrana uvoza otpada u Kinu izazvala krizu u sektoru reciklaže papira

Izvor: eKapija Petak, 24.01.2020. 17:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)Ilustracija
Odluka Kine da očisti zemlju od evropskog i američkog otpada i zabrani uvoz plastičnih boca, kartonskih kutija i starih novina pokrenula je globalnu otpadašku krizu.

Sve je počelo u julu 2017. godine na sastanku Svetske trgovinske organizacije u Ženevi, kada je Peking najavio da će smanjiti uvoz svetskog plastičnog i papirnog otpada, piše Reciklaža.

Do tada, Kina je uzimala i do 56% svetskog plastičnog smeća na recikliranje, zajedno sa značajnim delom otpada od papira – 60% iz SAD, a više od 70% iz Evrope, koji se prerađivao u hiljadama postrojenja sa minimalnim ekološkim standardima širom zemlje.

Šokiranom zapadnom svetu Kina je svoju odluku obrazložila čvrstom namerom da se obračuna sa zagađenjem životne sredine i posveti očuvanju zdravlja svojih građana.

Odluka je zaustavila globalni sistem recikliranja i pokrenula novu eru u upravljanju otpadom. Doba u kome je pola sveta, uključujući SAD, Kanadu, Evropu, Japan i Južnu Koreju, primorano da traži nove deponije za svoje smeće.


- Sektor reciklaže papira trenutno je u kriznoj situaciji zbog zabrane uvoza otpada u Kinu. Hronična prekomerna ponuda starog papira dovela je do pada cene za neverovatnih 300%. Evropska industrija reciklaže otpada ne može treću godinu za redom da podnese takve tržišne uslove - upozorila je Evropska konfederacija industrije za recikliranje (EuRIC) i pozvala kreatore politika da "hitno" preduzmu mere.

Sa padom FOEX indeksa neformalni sakupljači otpada i male firme odustaju od sakupljanja starog papira jer im se ne isplati, pa je procena da je u Srbiji prošle godine reciklirano 6. 000 tona manje nego u 2018. godini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.