NavMenu

Deutsche banka predviđa: Gotovina ostaje, plastične kartice će izumreti

Izvor: BANKAR Petak, 24.01.2020. 14:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Umesto posmrtnog zvona za gotovinu, porast digitalnih plaćanja će dovesti do izumiranja plastičnih kartica, pokazuje istraživanje Deutsche Bank o budućnosti plaćanja.

Istraživanje zauzima suprotan stav od popularne pretpostavke da su dani novčanica i kovanica odbrojani - umesto toga, predviđa da će novac biti u upotrebi decenijama zbog dubokog ukorenjenog poverenja u njegovu vrednost u neizvesnim vremenima.

- Kada ljudi raspravljaju o budućnosti plaćanja, imaju tendenciju da predviđaju kraj gotovine - navodi se u studiji. - Naše mišljenje je drugačije. Ne samo što mislimo da će gotovina još dugo postojati, mi vidimo da prelaz na digitalna plaćanja ima takav potencijal da učini ništa manje od ponovnog uspostavljanja uravnotežene globalne ekonomske moći.

Umesto toga, u narednoj deceniji digitalna plaćanja će rasti laganom brzinom, što će dovesti do "izumiranja plastične kartice", jer mobilna plaćanja obuhvataće dve petine kupovine u trgovini u SAD, što je četvorostruko više u odnosu na trenutni nivo.

Sličan rast očekuje se i u ostalim razvijenim zemljama, međutim, različite će zemlje osetiti različite nivoe smanjenja gotovine i plastičnih kartica. Na tržištima u nastajanju učinak bi mogao stići i pre, gde mnogi kupci prelaze direktno sa gotovine na mobilno plaćanje, a da nikad ne poseduju plastičnu karticu.

Za uvid u budućnost analitičari gledaju na Kinu, gde je vrednost internet plaćanja jednaka tri četvrtine BDP-a, gotovo dvostruko više u odnosu na udeo u 2012. Danas se nešto manje od polovine kupovina u trgovini u Kini radi putem digitalnog novčanika, što je daleko iznad nivoa na razvijenim tržištima.


Deutsche Bank je takođe izričita u pogledu potencijala privatnih digitalnih valuta, napominjući da će rast korisnika blockchain novčanika nastaviti da odražava broj korisnika interneta, a do kraja decenije biće ih 200 miliona, što će udvostručiti trenutni nivo.

- To će podstaći vlade, banke, korporacije i pružaoce plaćanja koji imaju koristi od digitalizacije plaćanja - navodi se u istraživanju. A kad se zemlje i kompanije na kraju osvrnu na način na koji su prešle na digitalno plaćanje, može postati vrlo očito kako su ispunili svoj položaj u svetskoj ekonomiji - stoji u studiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.