Izvor: eKapija | Nedelja, 26.01.2020.| 23:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Valjevo dobija novi skver - Zelena oaza u centru grada sa lavirintom i toboganima na prirodnom brdu (FOTO)

Budući izgled skvera u Valjevu (Foto: Grad Valjevo)
Izgradnjom skvera u Naselju Oslobodioci Valjeva, ovaj grad i najveće gradsko naselje dobiće jedinstven prostor za boravak i aktivnost svih generacija.

Vrednost radova je 5.437.916,40 dinara sa PDV-om, a radove izvodi preduzeće Edifikator iz Mionice. Izgradnju skvera finansira Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom.

- Iako je rok od 60 dana za završetak radova prošao, važno je istaći da je došlo do nepredviđenih okolnosti, zbog čega je pomeren rok za završetak radova. Rušenje delova nekadašnje ulice koja je tuda prolazila, a koja se nalazi na dubini od 30 do 40 cm, usporilo je radove. Zbog završnih obrada tartana potrebna su stabilne vremenske prilike od četiri dana temperature vazduha od 10 stepeni Celzijusa, pa se za završetak skvera čeka lepše vreme - navodi se na sajtu Grada.

Pejzažno-arhitektonskim projektom je, kako se navodi, očuvan javni karakter ovog prostora, ali će pored travne površine i parkovskog mobilijara, prostor dobiti i aktivan deo. Njega će činiti lavirint formiran od zimzelene vrste, kako bi bio atraktivan cele godine. Podloga u okviru lavirinta će biti malč od kore bora u kojem su razmeštene betonske ploče. Centralni deo lavirinta predstavlja pobedničko postolje, koje je multifunkcionalno. Može se koristiti i kao površina za igru i sedenje.

(Foto: Grad Valjevo)
Drugu celinu predstavljaće betonski elementi - škarpa, formirani na postojećem brdu, presvučeni tartanom, sa hvataljkama za penjanje i dva tobogana. Podnožje je takođe zastrto podlogom od tartana. Treća celina je brdo sa dva tunela, kroz koja mogu deca nesmetano da prolaze. Brdo je takođe presvučeno tartanom, a stranice ka ulazima u tunel opremljene drvenim gredama za penjanje.

- Prema rečima valjevskih urbanista koji su izradili ovako lep i atraktivan projekat, svi elementi za igru dece su projektovani u skladu sa važećim standardima. Valjevo će dobiti pravu zelenu oazu, koju će činiti crveni hrast, likvidambar, žalosna vrba, ruj, lonicera, lovor itd.Novoprojektovani plato i staze sa betonskim pločama, kao i brojno listopadno, zimzeleno drveće i niže rastinje napraviće prostor veoma atraktivan i prijatan za šetnju i igru Valjevaca svih generacija. Novi skver u blizini velikog šoping centra, naselja i škole ulepšaće ovaj deo grada i dati mu novi, moderan izgled - navodi se na sajtu Grada.

Fotogalerija
Izgradnja skvera u Valjevu

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.