Izvor: eKapija | Petak, 24.01.2020.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mere za smanjenje zagađenja u Beogradu vredne 6,5 mlrd EUR - Prve linije metroa do 2028.

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je petogodišnji plan za smanjenje zagađenja. Kako je najavio, u ovaj petogodišnji plan biće uloženo 6,5 mlrd EUR.

- Grad Beograd u narednih pet godina preduzima 43 konkretne mere protiv zagađenja vazduha. Grad će sam, sa republikom ili drugim partnerima, u ove mere i projekte da uloži oko 6,5 mlrd EUR. Podelili smo sve to na sedam oblasti. Beograd više neće kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, kao i elektrovozila. Prošle godine smo kupili 244 nova autobusa, koji imaju motore "evro 6", saglasno najnovijoj regulativi EU. Za ovu godinu planirali smo da kupimo nove dizel-autobuse i trolejbuse, ali posle događaja od prošle nedelje odlučili smo da za te pare kupimo najmanje 200 autobusa na gas, od kojih će 150 biti zglobni, i za to smo izdvojili 53 mil EUR. Naredne četiri godine kupovaćemo po 80 novih CNG autobusa, što će koštati 85 mil EUR. Za pet godina imaćemo najmanje 520 CNG autobusa na gas, a za sedam godina Beograd neće imati nijedan dizel-autobus. Takođe, sva gradska preduzeća uložiće više od 34 mil EUR za prelazak na CNG i elektrovozila. Nastavićemo da postavljamo punjače za električna vozila u garažama, a biće i 17 novih u gradu. Do kraja godine, vozači elektrovozila imaće besplatno parkiranje - naveo je Vesić u intervjuu za Kurir, a prenosi Beoinfo.

U Beogradu ima oko 300.000 individualnih ložišta, a kako je najavio Vesić, u narednih pet godina obezbediće se podsticaji da ljudi budu priključeni na sistem centralnog grejanja ili na gas, jer će postojati zakonska obaveza priključenja tamo gde postoji mreža.

– Da bi se to dogodilo, izgradićemo 306 kilometara toplovodne mreže i oko 250 kilometara gasne mreže. Istovremeno će biti uložena 34 mil EUR da se ugase kotlarnice u javnom sistemu koje zagađuju vazduh. Uvodimo i subvencije za čišćenje odžaka, što će nas koštati 5 mil EUR, a daćemo i 10 mil EUR za podsticaje za subvencionisanje održavanja i čišćenja postojećih individualnih ložišta i kotlarnica, kao i za postavljanje filtera na dimnjake. Beograd će formirati fond za energetsku efikasnost koji će ulagati u zamenu stolarije i obnovu fasada po eko-modelu. Samo u obnovu fasada koje su pod zaštitom ulažemo 40 mil EUR – istakao je Vesić.

On je dodao i da je deo ovog plana sadnja milion stabala, ukupne vrednosti od 26 mil EUR.

- To je gotovo jedna sadnica po stanovniku Beograda. U narednih pet godina uradićemo 50 kilometara "zelenih zidova", kako na ulicama između saobraćajnih traka tako i na stambenim zgradama. Tri kilometra ovih zidova su već urađena. Pošto smo potpisali javno-privatno partnerstvo za deponiju Vinča, gradimo i 17 reciklažnih centara sa transfer-stanicama i lokacija za deponovanje građevinskog otpada u vrednosti od 60 mil EUR -naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je kazao i da teške industrije neće biti u glavnom gradu osim u tačno određenim zonama. Pored industrijskih zona Barič-Obrenovac i Reva-Palilula, u planu je formiranje više privrednih zona na teritoriji opština Surčin i Barajevo, kao i druga zona u zapadnom delu opštine Palilula. Formiranjem ovih zona, Beograd će imati u ukupnoj površini većoj od petsto hektara raspoloživo zemljište za privredne aktivnosti, sa ciljem da industrija bude pod kontrolom i da ispunjava najstrože ekološke standarde.

Vesić je najavio i da će Beograd kupiti 25 novih mernih stanica za merenje zagađenja, a u okviru projekta Pametan grad na 245 lokacija biće instalirani merači zagađenja, pa će građani preko aplikacija u svakom trenutku znati kakvo je zagađenje u određenom delu grada.
Izgradnja metroa

Goran Vesić se osvrnuo i na metro, najavljujući da bi do kraja godine trebalo da se krene u izgradnju prve dve linije metroa, čija je procenjena vrednost 3,86 mlrd EUR. Izgradnja ovih linija će trajati sedam-osam godina, a kada bude završena, saobraćaj na ulicama će biti smanjen za oko 30%. Uz to, ove godine produžene su linije BG voza do Mladenovca i Lazarevca, a u narednih pet godina biće izgrađeno 186 kilometara pruge kojom će se povezati Surčin i Obrenovac, kao i Makiš i Karaburma, a u planu je i kupovina 38 kompozicija. Ukupna vrednost ove investicije je oko 600 mil EUR, precizirao je Vesić.

- Gradimo dva tunela. Jedan počinje kod Ekonomskog fakulteta, a završava se skoro kod Pančevačkog mosta, i ne samo što će smanjiti zagađenje već će i broj automobila biti smanjen u centru grada za 14%. Drugi tunel se gradi ispod Topčiderskog brda, od Mosta na Adi do Autokomande. Vrednost oba tunela je oko 150 mil EUR. Završava se i obilaznica oko Beograda, a gradimo i unutrašnju obilaznicu. Gradimo oko 100 kilometara biciklističkih staza i 200 novih parking-mesta za bicikle, za šta će biti izdvojeno 1,4 mil EUR. Nastavljamo da širimo pešačke zone. Sa 28 kilometara, koliko smo izgradili, planiramo izgradnju novih deset kilometara - rekao je Vesić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.