Izvor: Tangosix | Petak, 24.01.2020.| 11:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bugarska raspisala tender za nabavku dronova vredan 12,66 mil EUR

Ilustracija (Foto: sibsky2016/shutterstock)
Bugarsko Ministarstvo odbrane objavilo je 30. decembra tender za nabavku 12 mini i dva mala bespilotna sistema (UAS) između 2020. i 2024. po ukupnoj procenjenoj ceni od 12,66 mil EUR uključujući PDV.

Za nabavku mini UAS (svaki sastavljen od zemaljske kontrolne stanice i tri bespilotne letelice – UAV) odobren je ukupno 5,51 mil EUR što omogućava nabavku tri sistema godišnje u 2020. i 2021. godini uz dalju nabavku od po dva godišnje u periodu 2022-2024.

Mini UAS koji zahteva Ministarstvo odbrane trebalo bi da ima bespilotne letelice mase ne veće od 7 kg i da bude opremljeno optoelektronskim sistemom koji sadrži kolor TV kameru i nehlađenu termalnu kameru, trebalo bi da ima autonomiju leta ne manje od 1,5 časova i operativni dolet od najmanje 10 km pri obezbeđivanju osmatranja i video prenosa u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebao biti najmanje 20 km.

Nabavka malih UAS bi trebalo da se realizuje isporukom Ministarstvu odbrane po jednog sistema godišnje (jedna zemaljska stanica i minimum tri BPL) 2020. i 2021. godišnje i u tu svrhu obezbeđen je budžet od 7,15 mil EUR.

Tenderska tehnilka specifikacija za male UAS zahteva nabavku bespilotnih letelica koje imaju optoelektronski/infracrveni osmatrački sistem opremljen laserskim daljinomerom i minimum jednim sistemom SAR/GMTI (Synthetic Aperture Radar/Ground Moving Target Indicator). BPL bi trebalo da ima maksimalnu poletnu masu od 150 kg, autonomiju leta ne manju od 5 časova i operativni dolet ne manji od 50 km pri osmatranju i video prenosu u realnom vremenu. Kada radi u autonomnom režimu, dolet UAV bi trebalo da bude najmanje 120 km.

Poziv za podnošenje ponuda i učešće u pregovaračkom procesu poslat je na adrese 24 lokalne i međunarodne kompanije, uključujući američke kompanije AAI Corporation, General Atomics Aeronautical Systems, Northrop Grumman Corporation, Boeing i Insitu; izraelske kompanije Innocon Innovative Controllers, Blue Bird Aero Systems, Israel Aerospace Industry, Elbit Systems i Aeronautics; italijanske kompanije Globavia i Leonardo Airborne and Space Systems; nemačku kompaniju EMT Penzberg; švajcarsku kompaniju UMS Skeldar; letonsku kompaniju UAV Factory i evropsku multinacionalnu vazduhoplovnu korporaciju Airbus Defence and Space.

Rok za podnošenje ponuda Ministarstvu odbrane u Sofiji je 13. februar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.