NavMenu

Više od 70.000 novih preduzetnika u obavezi da dostavlja finansijske izveštaje

Izvor: eKapija Petak, 24.01.2020. 10:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
U skladu sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, broj preduzetnika koji su u 2019. godini svoje poslovne knjige počeli da vode po sistemu dvojnog knjigovodstva i koji su zbog toga, u skladu sa Zakonom o računovodstvu, postali obveznici dostavljanja finansijskih i drugih izveštaja za 2019. godinu povećao se za 70.000, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

Kako je navedeno na sajtu APR, ovi preduzetnici razvrstani su u mikro pravna lica i dužna su da putem posebnog informacionog sistema dostave Agenciji:

- Podatke za statističke potrebe za 2019. godinu (putem zahteva SI), koji čine Bilans stanja, Bilans uspeha i Statistički izveštaj - do 2. marta 2020. godine i

- Redovni godišnji finansijski izveštaj za 2019. godinu (putem zahteva GFI), koji sadrži Bilans stanja i Bilans uspeha, a za preduzetnike koji su obveznici revizije i revizorski izveštaj (čiji je poslovni prihod ostvaren u 2018. godini bio veći od 4,4 miliona EUR (520.056 hiljada RSD) - do 30. juna 2020. godine ili

- Izjavu o neaktivnosti za 2019. godinu, umesto napred navedenih izveštaja (putem zahteva Izjava o neaktivnosti), ukoliko preduzetnik nije imao poslovnih događaja, niti u poslovnim knjigama ima podatke o imovini i obavezama - do 2. marta 2020. godine.

Ukoliko se preduzetnici odluče da istovremeno dostave Podatke za statitičke potrebe i Redovni godišnji finansijski izveštaj, onda to treba da učine najkasnije do 2. marta 2020. godine (putem zahteva SI_GFI).

Prilikom dostavljanja navedenih izveštaja, preduzetnici koji su u 2019. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva prikazuju podatke samo za tekuću, ne i za prethodnu poslovnu godinu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.