NavMenu

Tri godine uspešnog rada Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Izvor: eKapija Petak, 27.11.2009. 12:50
Komentari
Podeli

U svom trogodišnjem radu, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je realizovao niz aktivnosti kroz partnerstvo sa programima koje su finansirale međunarodne donatorske zajednice, među kojima su Austrijska razvojna agencija koja finansira Projekat podrške održivom razvoju Jablaničkog i Pčinjskog okruga u vrednosti od 1.950.000 EUR, Delegacija Evropske komisije kroz Operativni grant u vrednosti od 750.000 EUR i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u visini od preko 20 miliona dinara.

Podrška međunarodne donatorske zajednice posebno je značajna u delu koji se odnosi na sredstva Austrijske razvojne agencije i operativnog granta Delegacije Evropske komisije s obzirom da će ova sredstva obezbediti rad Centra u naredne tri godine i realizaciju regionalnih razvojnih inicijativa. Obe linije finansiranja predstavljaju veliki uspeh Centra i potvrdu da je ova institucija u prethodnom periodu vođena sa jasnom vizijom. Naime, Centar sa svojih 13 opština osnivača je jedan od retkih koji je pripremio strategije razvoja opština a usvojena je i Regionalna strategija razvoja Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Osim značajne međunarodne podrške, o efikasnosti rada Centra govore i do sada postignuti rezultati. Pripremljene su: Strategija razvoja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Studija o preprekama za investiranje u regionu, studija o razvoju klastera i poljoprivrednih udruženja u regionu, analiza mogućnosti za razvoj industrijskih zona i brojne druge studije od značaja za razvoj regiona. Pored ovoga, Centar je učestvovao u implementaciji nekoliko prioritetnih projekata: prethodna studija izvodljivosti za snabdevanje vodom Bujanovca i Preševa, studije izvodljivosti za razvoj regionalnog turizma, upravljanje čvrstim otpadom za Pčinjski okrug kao i studije izvodljivosti za Vlasinsko jezero.

Aktuelni projekti Centra su: podrška održivom regionalnom razvoju Jablaničkog i Pčinjskog okruga, projekat namenjen smanjenju siromaštva "Budućnost za sve", menadžement sistema braunfild investicija, geotermalni potencijali juga Srbije, strategija ruralnog razvoja i drugo.

Prezentacijom realizovanih projekata, tekućih i planiranih aktivnosti Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je obeležio tri godine uspešnog rada.

Prezentacija je održana u Skupštini Srbije za članove republičkog parlamenta, predstavnike vlade, međunarodne donatorske zajednice i partnera Centra, sa ciljem dalje afirmacije Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Svečanost je otvorio Klemens Koja, ambasador Republike Austrije u Srbiji a o značaju rada Centra, značaju partnerskog pristupa i postignutim rezultatima govorili su zamenik šefa Delegacije Evropske komisije Adriano Martins, predstavnici projekata RSEDP 2 i MISP, Slobodan Kocić gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine Centra kao i Biljana Stanković direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

O Centru za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (Leskovac) je osnovan 2006. godine zahvaljujući podršci MIR 2 programa. Cilj ove podrške je bio dugoročni ekonomski i društveni razvoj regiona kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora zbog čega su u osnivanju Centra učestvovale sve opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga, predstavnici privatnog sektora predvođenje velikim kompanijama kao što su "Zdravlje Actavis", "Knauf Insulation" i "British American Tobacco", kao i predstavnici civilnog sektora: Resurs Centar iz Leskovca, Generator iz Vranja, Savet za ljudska prava iz Bujanovca i Regionalna privredna komora.

Strateški pravac aktivnosti Centra je usmeren na iniciranje, pripremu i implementaciju razvojnih projekata na području južne Srbije kroz stvaranje sinergetskog efekta zajedničkog rada svih relevantnih društvenih grupa i pojedinaca.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.