NavMenu

Srbija je na čelu razvoja video-igara u regionu

Izvor: Politika Sreda, 22.01.2020. 08:46
Komentari
Podeli
(Foto: Iryna Tiumentseva/shutterstock.com)
Kao jedna od najbrže rastućih grana današnje ekonomije u svetu, gejming industrija u Velikoj Britaniji zapošljava skoro 30.000 ljudi na visokokvalifikovanim i visokoproduktivnim poslovima. Industrija video-igara izvorište je najsavremenijih inovacija koje spajaju neke od najkreativnijih umetničkih elemenata s nekim od najnaprednijih digitalnih tehnologija.

Studiji i kreativci koji se time bave u Srbiji napravili su značajan iskorak ka svetskoj sceni, njihove igre postale su prepoznatljive i igrane širom planete. Srbija je na čelu razvoja video-igara u regionu zapadnog Balkana, a Beograd postaje regionalni centar za pravljenje igara. Zato je gejming ovoga puta glavna tema programa Britanskog saveta PlayUK, koji je počeo u ponedeljak, 20. januara i trajaće do kraja nedelje u srpskoj prestonici, kako je za Politiku objasnila Kler Sirs, direktorka Britanskog saveta za Srbiju.

Programiranje, gejming, virtualna stvarnost, proširena stvarnost, animacija, interaktivni sadržaj i narativni dizajn teme su kojima se bavi PlayUK. Cilj programa je da podrži kreativnost u digitalnom svetu, ponudi pristup novim veštinama i znanju, kreira i ojača vezu i interakciju između umetnosti i IT sektora i povezuje profesionalce iz Velike Britanije i zemalja zapadnog Balkana.

− Festival ove nedelje u Beogradu fokusira se na video-igre, gejming kulturu i približavanje britanske i ovdašnje gejming scene. Velika Britanija veoma podržava gejming industriju u obrazovanju i teži da postane najbolje mesto za pravljenje, prodaju i igranje video-igara. Britanski savet organizuje ovogodišnji festival PlayUK u partnerstvu s istaknutim organizacijama u Srbiji koje imaju važnu ulogu u razvoju ove grane ekonomije kao što su Nordeus i Asocijacija industrije video-igara Srbije – pojašnjava Kler Sirs.

Istaknuti profesionalci britanskih gejming studija, precizira sagovornica Politike, održaće ove nedelje radionice i predavanja na kojima će učestvovati više od 50 kreativaca koji se bave gejmingom u Srbiji i 30 njih iz regiona zapadnog Balkana. U Nordeus habu ovih dana oni koriste šansu da se upoznaju s najnovijim trendovima gejminga u Velikoj Britaniji, unaprede veštine i razmene iskustva s kolegama posvećenim ovoj oblasti.

Na zvaničnom predstavljanju festivala PlayUK u Muzeju primenjene umetnosti, najavljuje direktorka Britanskog saveta za Srbiju, javnosti će sutra biti prezentovana aplikacija Gift, odnosno "poklon", koju će muzej dobiti na dar. Koristeći ovu aplikaciju posetioci muzeja moći će mobilnim telefonom prijateljima da pošalju virtuelni poklon – prikaz odabranog eksponata iz muzejske postavke. Tako će se znanje o blagu primenjene umetnosti širiti putem društvenih mreža na sve strane sveta.

Za širu prestoničku publiku, ne samo kreatore gejming industrije, kao deo festivala PlayUK, biće upriličena nesvakidašnja izložba video-igara koje stižu s Ostrva u Kulturni centar "Grad". Publiku će kroz postavku voditi dvojica škotskih kustosa iz studija digitalnih igara "We Throw Switches", čuvenog u svetu. Namera je da se posetiocima dočara umetnička strana gejminga, pruži šansa da se oprobaju u igranju, uživo čuju muziku kreiranu za video-igre ili unaprede veštine crtanja i ilustrovanja na predavanjima znalaca. Za izložbu i prateće programe ulaznice su besplatne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.