Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2020.| 18:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije u oblasti NEKRETNINA u BiH koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Poslovni portal eKapija i ove godine nastavlja dugogodišnju tradiciju objavljivanja Retrospektiva najčitanijih investicija na našem portalu, iz više privrednih oblasti.

Naši čitaoci, prijatelji i poslovna zajednica navikli su da u januaru na eKapiji imaju pregled o čemu se najviše čitalo prethodne godine, saznaju šta će se to graditi i realizovati tekuće godine, kao i da pronađu potencijalne partnere i dogovore buduće poslovne saradnje na najavljenim projektima. Sve je to u duhu naše krilatice da smo "dnevna navika uspešnih".

Čitaćete o investicijama u zdravstvu, energetici, turizmu, saobraćaju, ali i sportu, komunalnoj infrastrukturi, trgovinskom sektoru.

Serijal tesktova počinjemo retrospektivom najčitanijih investicija u sektoru NEKRETNINA.

Tržište nekretnina u čitavoj Bosni i Hercegovini u poslednjih nekoliko godina je u blagom porastu. U svim većim gradovima zabeležen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stanova proda se i pre završetka gradnje.

Građevinski sektor je definitivno u fazi ekspanzije, što, između ostalog rezultira povećanim brojem novih stanova. Pritom, u našoj zemlji još uvek postoje atraktivne lokacije, posebno u većim gradovima u kojima se proda i sve što se izgradi.

Prateći stanje na tržištu nekretnina, primećujemo i da domaći investitori slede najnoviji trend na tržištu nekretnina - koncept urbanog življenja u vidu stambeno-poslovnih kompleksa koji pripadaju modernom vremenu.

Za očekivati je da se najviše modernih kompleksa gradi u Banjaluci i Sarajevu, dok i ostali gradovi poput Tuzle, Trebinja, Dervente, Zenice... ne zaostaju za ovim trendom.

Još jedna pozitivna vest za građevinski sektor BiH je da bi, sudeći prema podacima Agencije za statistiku, nova sezona mogla doneti gotovo duplo više gradilišta s obzirom na broj izdatih dozvola za građenje.

Naime, brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u novembru 2019. gоdinе u оdnоsu nа brој prеdviđеnih stаnоvа zа grаdnju u 2018. gоdini veći је zа 98,3%, dok je u оdnоsu nа novembar 2018. gоdinе veći zа čak 120,3%.

Pogledajmo redom šta je naše korisnike najviše interesovalo u sektoru nekretnina u 2019.

Prvo mesto naše liste najčitanijih investicija u oblasti nekretnina zauzima Avaz Ski Tower. Investitor projekta vrednog neverovatnih 100 mil EUR je Avaz grupacija koja je spremna da radi sama, ali ciljaju i na to da nađu jakog koinvestitora. Projekat tornja radila je sarajevska firma ADS Studio.

- Ovaj toranj sa sadržajem oko njega činio bi jedinstven i multifunkcionalan kondominijum. Planirano je da toranj ima kancelarijski prostor, stanove za prodaju, hotel i rotirajući restoran na krovu. U podnožju bi se kreirao šoping centar sa radnjama do 60 m2. Predviđena je i garaža iza tornja sa 500 parking mjesta - rekao je u aprilu 2019. za eKapiju direktor marketinga Avaz grupacije, Sead Numanović.

Numanović je tada istakao da se ovim ne završavaju planovi Avaza u vezi sa investiranjem u nekretnine, jer imaju još 40.000 m2 prostora oko Radon Plaze gde bi takođe gradili objekte, što je još u fazi planiranja.

Nedavno je i otvoren put za izgradnju ovog tornja s obzirom na to da je Opštinsko veće Centar Sarajevo 9. januara usvojilo predlog odluke o usvajanju izmena i dopuna Urbanističkog projekta Centrotrans Alhos - I faza. Takođe, usvojen je predlog odluke o provođenju izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Centrotrans Alhos - I faza.

Drugoplasirani je ekskluzivni stambeno-poslovni kompleks Grand Trade Centar u Banjaluci. Izgradnja ovog kompleksa koji se nalazi u samom centru grada je u toku, a očekivani završetak radova je 31. decembar 2020.

Grand Trade Centar
Kako je krajem prošle godine rekao za eKapiju Dragan Milanović iz agencije za nekretnine Remax, trenutno se grade dve lamele stambene površine 10.340 m2, dok će površina poslovnih objekata biti 1.722 m2 i nalaziće se u prizemlju i galeriji.

- Stambeni deo se sastoji od 80 dvosobnih stanova od 46 do 72 m2, 20 trosobnih stanova površine od 81 do 96,4 m2, te 20 četvorosobnih stanova od 171,6 do 176,1 m2. Predviđen je i deo za ostave koji čini 17 ostava od 6,5 do 23 m2 - dodao je tada Milanović.

Grand Trade je jedini investitor na ovom projektu, a cena kvadrata u Grand Trade Centru je 3.000 KM bez PDV-a.

Jedna od najvećih posleratnih investicija u BiH - izgradnja luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa Crystalico na zemljištu Livnice u Tuzli zauzela je treće mesto naše liste.

U sklopu stambeno-poslovnog centra vrednog oko milijardu maraka planirani su, između ostalog restorani, saloni, dečja igrališta kao i uređene saobraćajnice sa kružnim tokovima. Ukoliko bi se realizovao ovaj projekat to bi ujedno bila i najveća investicija do sada u Tuzli.

Četvrta pozicija liste najčitanijih pripada Malta Complexu u Sarajevu vrednom 25 mil KM. Prva od planirane četiri lamele je već izgrađena, a u toku 2020. godine kreće izgradnja još dve. Investitori kompleksa koji se gradi u naselju Dolac Malta su sarajevske firme Green Energy Solution i Gallery, članice Investmentetc grupacije.

Ukupna površina kompleksa je 5.000 m2 i imaće oko 300 stanova. U svakoj lameli biće podzemna garažna mesta, a oko kompleksa je predviđen javni parking. Cena kvadrata u fazi rezervacija, odnosno u predprodaji iznosi već od 2.200 KM sa uračunatim PDV-om.

Petoplasirani je još jedan moderni stambeno-poslovni kompleks u Banjaluci. Kompleks naselje Park u centru Banjaluke vredan više od 80 mil KM čija je izgradnja počela krajem 2018. godine mogao bi da bude gotov do kraja 2022.

U neselju Park planirana je izgradnja četiri lamele sa ukupno 450 stanova i 500 garažnih i parking mesta, a oko 3.000 m2 je namenjeno za poslovne prostore. Izgradnja lamele A je u toku, a planirano je da bude useljiva sredinom 2020.

Kako su za eKapiju rekli iz firme Gradnja plus, koja posluje u sastavu grupacije MG Mind, i koja je investitor ovog projekta, prodaja stanova i poslovnih prostora u lameli A je počela 1. februara 2019. Dodali su da je cena kvadrata stana 2.600 KM sa PDV-om, dok je cena za poslovni prostor 3.500 KM po kvadratu, takođe sa uračunatim PDV-om.

Na listi eKapije najčitanijih investicija u nekretnine nalaze se još stabeno-poslovni objekat Casa Mia u Banjaluci, izgradnja treće lamele u banjalučkom kompleksu City block, kompleks Residence u Zenici, zatim kompleks Centar u Trebinju, kao i banjalučki stambeno poslovni centar Eureka...

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.