Izvor: bankar.me | Utorak, 21.01.2020.| 18:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gradsko drvo - Mahovinom protiv zagađenja vazduha u gradovima (VIDEO)

(Foto: YouTube)
U vreme kada se već danima Sarajevo izdvaja na prvom mestu najzagađenijih gradova u svetu, a i većina gradova u regionu je prešla kritičnu granicu, iz Londona stiže rešenje idealno za brzu i efikasnu akciju nazvano "gradsko drvo".

Svet se konačno budi pred neposrednim i sve većim pretnjama koje predstavljaju klimatske promene i zagađenje, a London počinje da pruža svoj deo pomoći u toj akciji.

Od ulica sa nultom emisijom štetnih gasova do solarnih panela koji "jedu" zagađenje, zajedno s restoranima koji teže ka nultom otpadu i veganstvu, glavni grad Engleske počeo je da primenjuje inovativne metode u praksi.

Kako navodi Secret London, u britanskoj metropoli su instalirana tri uređaja koja su nazvana "gradsko drveće", a reč je o konstrukcijama prekrivenim mahovinom koja izuzetno efikasno filtrira karbon dioksid (CO2).

Svako "stablo" upija 275 puta više štetnih tvari nego prirodno stablo, pa se smatra efikasnim sredstvom protiv zagađenja vazduha.

Pored toga, mahovina može da upije veliku količinu vlage i ohladi vazduh.

Rešenje je genijalno upravo za asfaltirane i betonirane urbane sredine, gde je sve manje mesta za prirodno drveće. Imajući u vidu i cenu ovakvog projekta, u borbu protiv enormnog zagađenja zraka mogu se upustiti i oni koji svoju neefikasnost pravdaju enormnim cenama filtera i drugih mera.

Dodajući estetsku komponentu, "gradsko drvo" je ideja kojoj svakako treba posvetiti pažnju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.