Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2020.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izgradnja 250 stanova u Ovči - Poziv na sastanak za zainteresovane izvođače

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
U okviru osmog potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd (JUP) pokreće nabavku za izvođenje radova na izgradnji 250 stambenih jedinica u beogradskom naselju Ovča.

Stanovi su namenjeni izbeglim licima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji žive na teritoriji Republike Srbije.

Veliki broj korisnika, blizu 3.300 izbegličkih porodica, do sada je dobio neku vrstu pomoći. Od početka Programa do danas uručeno je 1.101 paket građevinskog materijala vrednosti do 9.000 EUR, kupljeno je ukupno 1.111 seoskih domaćinstva, dok je projektovano i izgrađeno 288 montažnih kuća, navodi se u saopštenju JUP.

Do sada je useljeno 20 zgrada u 17 jedinica lokalne samouprave, odnosno 807 izbegličkih porodica. U narednom periodu biće useljeno još 198 korisničkih porodica i to u Kikindi, Somboru, Užicu, Odžacima, Žabarima, Požarevcu, Svilajncu, Valjevu i Krupnju i Malo Crniće.

Radi efikasnijeg sprovođenje Projekta i rešenja stambenog pitanja izbegličkih porodica, JUP, Komesarijat za izbeglice i migracije kao i Grad Beograd, održaće animaciju. Animacija će se održati u prostorijama Grada Beograda, Trg Nikole Pašića broj 6, Mala sala, u četvrtak 23. januara 2020. godine sa početkom u 9 sati.

Sastanak će biti informativnog karaktera sa neophodnim informacijama o javnoj nabavci, čije se pokretanje očekuje, a u vezi izgradnje 250 stambenih jedinica u Ovči, te se pozivaju sve zainteresovane kompanije koje se bave izvođenjem radova da prisustvuju istom.

Šta je Regionalni stambeni program?

Regionalni stambeni program (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za 7.378 izbegličkih porodica sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno 22.134 korisnika prema sredstvima donacije u ovom trenutku.

Program predviđa pomoć kroz dodelu bespovratnih paketa građevinskog materijala, kupovinu seoskih domaćinstva, izgradnju stanova, preojektovanje i izgradnju montažnih kuća i kupovinu stanova.

Regionalni stambeni program sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španija, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.