NavMenu

Grad Beograd oživljava Kijevo - Na skoro 100 ha u planu 1.214 stanova, dve privredne zone, sportski tereni, vrtić, škola...

Izvor: eKapija Utorak, 21.01.2020. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/printscreen PDR)
U okviru beogradskog naselja Kijevo moglo bi da nikne veliko i moderno urbano naselje sa privrednim zonama, koje bi bilo smešteno na prostoru oko železničke pruge Mala Krsna-Ostružnica i delom uz Kijevski potok.

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije područja između obilaznog auto-puta i kružnog puta kod naselja Kijevo, u Opštini Rakovica, koji obuhvata katastarske opštine Kneževac i Resnik.

Ovim dokumentom, koji se na javnom uvidu nalazi od od 20. januara do 21. februara 2020 i koji je izradio Urbanistički zavod Beograda, na predmetnom području ukupne površine od skoro 100 hektara (97,75 ha) planirana je izgradnja stambenih i komercijalnih zona, mešovitih gradskih centara, sportskih sadržaja i dve privredne zone.

Na području obuhvaćenom Planom, na kojem se trenutno nalaze neplanski izgrađeni objekti za porodično stanovanje, gradiće se 1.214 stanova.

Novo naselje imaće 3.521 stanovnika, što je gotovo trostruko više nego sada, dok će broj zaposlenih biti višestruko veći, 1.862 u odnosu na sadašnjih 34.

Sportski objekti podrazumevaće sportsku salu, otvorene sportske terene za fudbal, košarku, odbojku, mali fudbal, rukomet, tenis...., kao i sportske balone.

Komercijalne zone podrazumevaju gradnju poslovnih kompleksa, maloprodajnih trgovinskih objekata poput robnih kuća, hipermarketa, trgovinskih centara, veleprodajnih objekata, distributivnih centara, skladišta i objekata iz domena ugostiteljstva i turizma - motela, hotela, hostela, restorana...

Planom su predviđene i dve privredne zone.

Pored toga, gradiće se i objekti javne namene kojih sada nema, kao što je predškolska ustanova, osnovna škola i objekat socijalne zaštite.

U okviru nove pretškolske ustanove, koja je planirana u Kneževcu na površini od 7.108 m2, biće obezbeđen smeštaj za oko 270 dece, dok će nova osnovna škola moći da primi oko 390 dece.

Na predmetnom prostoru nije planiran novi objekat primarne zdravstvene zaštite, ali je definisana lokacija radne jedinice ustanove socijalne zaštite u Kneževcu.

Ovako ambiciozan plan gradnje moraće da isprati i odgovarajuća infrastruktura, pa je tako u planu gradnja novih saobraćajnica i proširenje postojećeg Kružnog puta sa gradnjom tri nova priključka, komunalnih staza za kretanje komunalnih vozila, kao i podizanje novih autobuskih stajališta, a predviđen je i odgovarajući broj parking mesta u skladu sa brojem stanovnika i zaposlenih.

S obzirom na razvojne planove Železnice i Prostorni plan Republike Srbije od 2010. do 2020. godine koji planira razvoj železničkog čvora Beograd, u planu je proširenje postojećih ulica na mestima prolaza ispod pruge, U okviru javnih saobraćajnih površina uplanu je i sadnja drvoreda, a celo naselje imaće zaštitni zeleni pojas i zeleni koridor u zoni postojećih vodotokova.

Snabdevanje vodom će se vršiti iz postojeće vodovodne mreže, a budući da na celom prostoru Plana trenuto nema rešenog odvođenja atmosferskih voda sistemom gradske kanalizacije, predviđena je izgradnja kanalizacije i kanala za prikupljanje atmosferskih voda.

Kada je reč o elektroenergetskoj mreži, u svakom planiranom objektu predviđena je mogućnost izgradnje trafostanice. Planira se i opremanje instalacijama osvetljenja svih saobraćajnih površina.

S obzirom da nije izvedena toplovodna mreža, kao ni gasovodna, planirana je izgradnja toplovoda i niskopritisne polietilenske gasovodne mreže za snabdevanje prirodnim gasom.

Plan obuhvata i vodni deo područja i prateću infrastrukturu, pa predviđa izgradnju novih mostića i kolskih prilaza objektima na vodnim površinama, preko zatvorenog profila potoka.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.