Izvor: Novosti | Utorak, 21.01.2020.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

Manastir Gradac dobio novo osvetljenje - Bezbednije okruženje i poboljšana turistička ponuda

(Foto: YouTube/screenshot)
Novo osvetljenje manastira Gradac, smeštenog na obronicima Golije, učinilo je da njegova raskošna lepota bude još veća. Projektom adaptacije spoljašnjeg osvetljenja obuhvaćeno je dekorativno osvetljenje Bogorodičine crkve kao i funkcionalno osvetljenje kompleksa manastira Gradac sa parkingom i pristupnim stazama.

Oko 7.000 posetilaca koji godišnje posete ovu svetinju, uživaće u izvanrednom prizoru.

Novim osvetljenjem manastira Gradac istaknuti su gabariti objekata, omogućeno je da se veličanstvena građevina iz 13. veka vidi i sa veće udaljenosti, lepo su istaknuti njene geometrijska forma građevine i kupola. Osim toga, boravak vernika, posetilaca i turista iz zemlje i inostranstva je kvalitetniji i bezbedniji.

- Dekorativnim osvetljenjem Bogorodičine crkve predstavljena je vertikalna hijerarhija objekta gde je svetlom najnaglašenija centralna velika kupola sa tamburima. Intenzitet osvetljenja objekta ravnomerno raste prema najvišoj tački centralnog krsta objekta, a svetlom su obuhvaćeni svi arhitektonski elementi objekta. Osvetljenje pristupnih staza i parkinga uz povećanu bezbednost otvara i mogućnost posete većeg broja posetilaca u ranim večernjim satima, što ranije nije bilo moguće - kažu iz manastira Gradac.

Kako kažu, omogućena je adekvatna prezentacija spomenika kulture uz proširenu i poboljšanu turističku ponudu i promociju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije. Funkcionalnim osvetljenjem je olakšan i svakodnevni rad sestrinstva manastira.

Pravoslavni manastir Gradac zadužbina je kraljice Jelene Nemanjić, žene kralja Uroša I. U manastirskom kompleksu nalaze se dve crkve: veća crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici, a manja Svetom Nikoli. Veća crkva bila je grobno mesto ktitorke manastira, Svete kraljice Jelene.

Projekat potpuno novog osvetljenja završen je krajem prošle godine. Finansiralo ga je Ministarstvo kulture i informisanja, a izabrani izvođač bila je firma Elkoms. Projekat je odobrio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, čiji su stručnjaci dr Marina Nešković i Jovana Šunjevarić radili konzervatorski nadzor, a glavni i odgovorni projektant bio je Dragan Mačužić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.