NavMenu

Manastir Gradac dobio novo osvetljenje - Bezbednije okruženje i poboljšana turistička ponuda

Izvor: Novosti Utorak, 21.01.2020. 10:24
Komentari
Podeli
(Foto: Olena Savytska/shutterstock)
Novo osvetljenje manastira Gradac, smeštenog na obronicima Golije, učinilo je da njegova raskošna lepota bude još veća. Projektom adaptacije spoljašnjeg osvetljenja obuhvaćeno je dekorativno osvetljenje Bogorodičine crkve kao i funkcionalno osvetljenje kompleksa manastira Gradac sa parkingom i pristupnim stazama.

Oko 7.000 posetilaca koji godišnje posete ovu svetinju, uživaće u izvanrednom prizoru.

Novim osvetljenjem manastira Gradac istaknuti su gabariti objekata, omogućeno je da se veličanstvena građevina iz 13. veka vidi i sa veće udaljenosti, lepo su istaknuti njene geometrijska forma građevine i kupola. Osim toga, boravak vernika, posetilaca i turista iz zemlje i inostranstva je kvalitetniji i bezbedniji.

- Dekorativnim osvetljenjem Bogorodičine crkve predstavljena je vertikalna hijerarhija objekta gde je svetlom najnaglašenija centralna velika kupola sa tamburima. Intenzitet osvetljenja objekta ravnomerno raste prema najvišoj tački centralnog krsta objekta, a svetlom su obuhvaćeni svi arhitektonski elementi objekta. Osvetljenje pristupnih staza i parkinga uz povećanu bezbednost otvara i mogućnost posete većeg broja posetilaca u ranim večernjim satima, što ranije nije bilo moguće - kažu iz manastira Gradac.

Kako kažu, omogućena je adekvatna prezentacija spomenika kulture uz proširenu i poboljšanu turističku ponudu i promociju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije. Funkcionalnim osvetljenjem je olakšan i svakodnevni rad sestrinstva manastira.


Pravoslavni manastir Gradac zadužbina je kraljice Jelene Nemanjić, žene kralja Uroša I. U manastirskom kompleksu nalaze se dve crkve: veća crkva je posvećena Presvetoj Bogorodici, a manja Svetom Nikoli. Veća crkva bila je grobno mesto ktitorke manastira, Svete kraljice Jelene.

Projekat potpuno novog osvetljenja završen je krajem prošle godine. Finansiralo ga je Ministarstvo kulture i informisanja, a izabrani izvođač bila je firma Elkoms. Projekat je odobrio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, čiji su stručnjaci dr Marina Nešković i Jovana Šunjevarić radili konzervatorski nadzor, a glavni i odgovorni projektant bio je Dragan Mačužić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.