Izvor: eKapija | Utorak, 21.01.2020.| 10:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Regionalni centar za upravljanje otpadom za Novi Sad i 7 opština trebalo bi da bude završen do 2024.

Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
Regionalni centar za upravljanje otpadom za potrebe Novog Sada i opština Temerin, Srbobran, Vrbas, Žabalj, Bačka Palanka, Bački Petrovac i Beočin trebalo bi da bude završen do 2024. godine, bar tako predviđa Nacrt Regionalnog plana upravljanja otpadom 2019-2028 koji je, u okviru javne rasprave, predstavljen zainteresovanoj javnosti u Skupštini grada Novog Sada.

Ovaj strateški dokument, koji su uradili stručnjaci Nemačke razvojne saradnje - GIZ Impakt, predviđa da se kroz tri faze dođe do održivog upravljanja otpadom na pomenutom području, koje godišnje generiše, prema procenama, oko 200.000 tona smeća.

Regionalni plan upravljanja otpadom predviđa najprihvatljivije načine sakupljanja otpada u regionu (po opštinama), načine separacije, prerade otpada, potom mere za smanjenje nastanka otpada, edukaciju stanovništva.

U planu je predviđeno da se izgrade reciklažni centri, transfer-stanice, postrojenja za kompostiranje zelenog otpada kao i regionalne deponije. Imajući u vidu tendenciju smanjenja odlaganja otpada u čitavom svetu i da direktive Evropske unije predviđaju da se odlaganje otpada smanji za 60%, Plan upravljanja otpadom za region urađen je u skadu sa takvim zahtevima.

Plan takođe predviđa zatvaranje smetlišta u svim opštinama koje pripadaju regionu nakon puštanja u rad regionalnog centra za upravljanje otpadom sa regionalnom deponijom. Zatvaranje lokalnih smetlišta je obaveza lokalnih samouprava prema Zakonu o upravljanju otpadom, a podrazumeva izradu projektno-tehničke dokumentacije gde će stručna lica definisati načine sanacije, zatvaranja i rekultivacije lokalnih smetlišta. Postojeća smetlišta će biti zatvorena u skladu sa svim ekološkim standardima za očuvanje životne sredine i bezbednost i zdravlje stanovništva.

Lokacija regionalne deponije ovim planom nije definisana. U planu je definisano pet potencijalnih lokacija koje su izabrane na osnovu detaljne komparativne metode za odabir lokacija i ovih pet lokacija će detaljno biti analizirane kroz naredne faze: izrade prethodne studije opravdanosti, studije opravdanosti sa analizom troškova i koristi, odnosno kroz svu dokumentaciju koju zahtevaju zakonodavstvo Republike Srbije i pozitivni propisi EU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.