NavMenu

Srbija ove godine menja ambasadore i otvara nove konzulate - Krajem februara interni konkurs za popunu upražnjenih diplomatskih mesta

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 20.01.2020. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: ArtisticPhoto/shutterstock.com)
Tridesetak srpskih ambasada dobiće nove šefove u prvoj polovini ove godine, najavljuje generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

On ističe i da će naša zemlja u 2020. godini otvoriti i nova diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP).
Politika ukazuje da za dva najznačajnija centra u kojima su ambasadori razrešeni, Vašington i Peking, još nema novih kadrovskih rešenja. Derđ Matković i Milan Bačević, kao i svi ostali razrešeni ambasadori, čekaju poziv iz Beograda za povratak, a Odalović navodi za Politiku da za ova dva najznačajnija svetska centra još nije nađena zamena za Matkovića i Bačevića.

- Svi razrešeni su obavešteni i vraćaće se po dinamici koju treba da utvrdimo imenovanjem novih ambasadora. Novi šefovi DKP-a su stvar dogovora ministra, predsednika i vlade. Svi oni pre odlaska moraju da prođu određene pripreme i procedure. Dakle, stari ostaju dok ne budu imenovani novi, jer nije praksa da se mesta šefova DKP-a ostavljaju upražnjena - rekao je Odalović.

Ministarstvo će, napominje list, krajem fabruara ili početkom marta raspisati interni konkurs za popunu upražnjenih diplomatskih mesta, a nije, kako se navodi, reč samo o ambasadorima.

- Pošto se po pravilu na neka mesta prijavljuje više kandidata, a na neka niko, onda se onima koji ne budu izabrani na mesta na koja su konkurisali daje šansa da se u drugom krugu, odnosno na novom konkursu, prijave za upražnjena mesta - objašnjava Odalović.

Kako dodaje, plan je da se u misiju pošalje jedan broj "starih" karijernih diplomata koji su već bili na službi u inostranstvu, ali ističe i da u ministarstvu ima mlađih ljudi "koji sigurno svojim kvalitetima zaslužuju da budu na čelu misije".

Odalović najavljuje da će Srbija i ove godine otvoriti nova diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP), ali ne želi da otkriva gde će biti otvorene nove misije, jer "zbog tih zemalja nije dobro da licitiramo". Najavljuje i da će i u ovoj godini biti nastavljeno imenovanje počasnih konzula i ističe da su naši počasni konzuli odigrali veliku ulogu kada je reč o povlačenju priznanja Kosova.

Srbija trenutno ima 70 ambasada i 25 konzulata, a poznavaoci prilika u diplomatiji kažu da bi zemlja veličine Srbije trebalo da ima od 120 do 130 diplomatskih predstavništava, piše Politika.

List ukazuje i da početkom februara Stefan Tomašević preuzima ambasadorsku poziciju u Bukureštu, gde je službovao najstariji aktivni srpski diplomata Branko Branković, dok je novi šef diplomatske misije u Ukrajini Aca Jovanović, koji je na to mesto došao umesto Radeta Bulatovića, prošle srede otputovao u Kijev.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.