Izvor: Indikator | Nedelja, 19.01.2020.| 14:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cena sve niža - Biljeljinska fabrika šećera na licitaciji za 4,5 mil EUR

Ilustracija (Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Nakon što su propali pokušaji prodaje bijelinske Šećerane u prošloj godini, uprkos zainteresiranosti pojedinih investitora, zakazana je nova prodaja imovine ove kompanije po sniženoj ceni, izvještava Indikator.ba.

Početna ponuđena cena od 10 mil KM (5 mil EUR), koja je dugo vremena bila aktuelna, na licitaciji krajem novembra prošle godine, koja je takođe bila neuspešna, pala je na 9,5 mil KM (4,75 mil EUR), a na aukciji koja je zakazana za 27. januar 2020. godine ova fabrika prodavaće se po ceni od 9 mil KM (4,5 mil EUR)

Kako je ranije najavljeno, odlučeno je da se licitacije za prodaju Šećerane rapisuju svakih 15 dana, gde bi se cena, u slučaju da se Fabrika šećera ne proda, sa svakim novim oglasom smanjivala za 500.000 KM (250.000 EUR).

Svojevremeno su interes za kupovinu Šećerane pokazivale turske firme Soltist i Sariel, ali nisu uplatile traženih 5,1 mil EUR, vijetnamska kompanija Construction corporation, Niva iz Srbije, fočanski Pavgord, ali su svi dosadašnji pokušaji da fabrika, koja ne radi već 27 godina, dobije novog vlasnika ostali neuspešni.

Ukoliko Fabrika šećara i dobije kupca, očigledno da će to biti po puno jeftinijoj ceni nego što je svojevremeno prodavana, budući da je još 2017. godine nuđena za 15 mil KM (7,5 mil EUR)

S obzirom da su priznata potraživanja u Šećerani oko 16,2 mil KM, očigledno da sa snižavanjem cijene pada i procenat mogućeg namirenja povjerilaca u slučaju prodaje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.