Izvor: Tanjug | Nedelja, 19.01.2020.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Popis stanovništva 2021. godine uz dužu obuku i laptop računare

Ilustracija (Foto: tai11/shutterstock.com)
Popis stanovništva 2021. godine u Srbiji biće prvi na kojem će se laptop računari koristiti za prikupljanje podataka, predviđa Predlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Korišćenje laptopova doprineće kvalitetnijoj obradi podataka, jer će u aplikaciji za unos biti ugrađena pravila logičke kontrole, pa će se podaci direktno smeštati na servis Zavoda.

- U realanom vremenu ćemo pratiti rad popisivača - rekla je za Tanjug pomoćnica direktora za Sektor društvenih statistika Republičkog zavoda za statistiku Snežana Lakčević.

Terensko prikupljanje će trajati 30 dana, počev od 31. marta 2021. godine, za razliku od dvonedeljnog prikupljanja, što je bila praksa prethodnih godina. Takođe, povećaće se i broj dana obuke popisivača.

- Praksa je do sada bila da obuka traje tri, ali sada će trajati pet dana - navela je Lakčevićeva.

Broj popisivača je znatno smanjen, pa će tako na ovom popisu biti angažovano 15.500, dok je na prethodnom popisu bilo 38.000 popisivača.

Sledeći primere dobre prakse drugih zemalja, veliku novinu u popisu 2021. godine predstavlja muški fertilitet.

- Prvi put smo u probnom popisu, u aprilu 2019. godine, pitali i muškarce, a ne samo žene, za broj živorođene dece što je bila praksa u ranijim popisima - objašnjava Lakčevićeva.

Ona je dodala da će popisivači biti angažovani putem javnog poziva, uz uslov da su punoletni, da nisu kažnjavani i da imaju najmanje srednju stručnu spremu i osnovno poznavanje rada na računaru.

Troškovi za sprovođenje popisa su oko 29,3 mil EUR, od čega će Evropska komisija obezbediti gotovo polovinu, 14,2 mil EUR.

- Projektovana sredstva popisa su 500 dinara po glavi stanovnika. U poređenju sa drugim državama, mi smo tu približni, čak i jeftiniji - rekla je Lakčevićeva.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.