Izvor: RTS | Nedelja, 19.01.2020.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aerodrom Rosulje imaće dve poletno-sletne staze za instrumentalno letenje

(Foto: Youtube screenshot)

Za aerodrom Rosulje (Kruševac), površine 40 hektara, urađeni su projekat i zemljani radovi, uvedena je električna energija i završena pristupna saobraćajnica.

Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, a njegova namena biće, pre svega, za instrumentalno letenje.

- Grad će dobiti aerodrom kodne oznake 2-B što znači moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra - navodi direktorka Aerodroma Rosulje Dragana Pavlović.

Preduzeće Aerodrom Rosulje osnovano je pre 25 godina, a projekat izgradnje započet je 2007. godine. Do sada je Kruševac, iz gradskog budžeta, u ovaj objekat uložio 250 miliona dinara.

- Omogućiće brži pristup domaćih i stranih investitora, svojih kompanija, njihovih menadžera, povećaće ukupnu atraktivost cele regije. S obzirom na to da u Kruševcu posluje veliki broj svetskih kompanija, stvoriće se uslovi za još bolji poslovni ambijent i za dolazak novih investitora - ističe predsednik Privredne komore Rasinskog okruga Predrag Vukićević.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević kaže da je, pored otpočinjanja radova na Moravskom koridoru, ovo još jedna kapitalna investicija.

- S obzirom na to da se grad Kruševac razvija ubrzano, u privrednom, turističkom, poljoprivrednom smislu i kao univerzitetski grad, to sve može biti od koristi za razvoj budućeg aerodroma - rekla je Lazarevićeva.

Aerodrom će unaprediti i turističku ponudu Rasinske regije. Gosti će lakše i brže dolaziti u Ribarsku i Vrnjačku Banju, posećivati srednjovekovne manastire kruševačkog kraja i planinu Jastrebac.

Aerodrom Rosulje nalazi se pet kilometara od centra Kruševca. Ovde je povoljna ruža vetrova. Samo pet dana u godini ima magle i to u januaru. Ovaj aerodrom nalazi se na nadmorskoj visini od 260 metara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.