Izvor: Indikator | Subota, 18.01.2020.| 14:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Firma Relaks u Posušju gradi vetroelektranu vrednu 35 mil EUR

Ilustracija (Foto: pedrosala/shutterstock.com )
Firma Relaks iz Posušja, čiji su vlasnici privrednici Veljko Lončar (Vokel) i Tomislav Marić (KTM Brina), radi na projektu izgradnje VE Oštrc na planini Oštrc iznad Posušja.

Projekt je u fazi dobijanja energetske dozvole, prenosi Indikator pozivajući se na portal Grude.com.

Snaga i smer vetra se kontinuirano prati i snima već pet godina s uređajima postavljenim na merni stub visine 84 metra na Oštrcu.

Na osnovu dobijenih podatka urađene su sve potrebne studije i elaborati koji pokazuju da je lokacija Oštrc jedna od najboljih lokacija za izgradnju vetroelektrana u BiH.

Električnu energiju iz obnovljivog izvora energije-vetra, VE Oštrc će proizvoditi s osam vetroturbina ukupno instalisane snage 28,2 MW.

Planirana godišnja proizvodnja je 94 GW/h električne energije i ona je dovoljna za snabdevanje svih domova u Posušju, Grudama i Ljubuškom. Prema Studiji izvodljivosti vrednost projekta VE Oštrc je 35 mil EUR i to će biti najveća investicija u jedan projekt u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Relaks je ugovor o koncesiji potpisao sa Vladom ŽZH, na osnovu koga je stekao pravo da izgradi i koristi vetroelektranu na lokalitetu Oštrc u Posušju u periodu od 30 godina.

Na ime koncesijske naknade Relaks će plaćati koncesijsku naknadu u iznosu od 2,5% od ukupne vrednosti proizvedene električne energije, a naknada će se deliti na dva jednaka dela između kantona i Opštine Posušje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.