NavMenu

Zahvaljujući programu "Startuj legalno" otvoreno 780 firmi i radnji u kojima radi 850 ljudi

Izvor: Tanjug Subota, 18.01.2020. 12:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
U poslednjih pet godina Srbija je bogatija za više od 53.000 firmi i preduzetničkih radnji i prošlu godinu završila je sa 390.767 aktivnih prvrednih subjekata po čemu je 17. zemlja u Evropi, rečeno je na konferenciji o podsticanju preduzetništva "Startuj legalno 2020".

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je, zahvaljujući programu "Startuj legalno", koji je počeo 1. oktobra 2018., otvoreno 780 firmi i radnji u kojima radi 850 ljudi u Brusu, Medveđi, Loznici, Krupnju, Trsteniku.

- Tačno tamo gde nam je problem da dovedemo strane direktne investitore - rekla je Brnabić.

U okviru tog programa, navodi ona, počela je reforma inspekcijskog nadzora što je, kaže, predstavljao početak borbe protiv sive ekonomije i podrške malim i srednjim preduzećima i preduzeticima.

Premijerka podseća da su mladi, koji su završili školu u poslednjih godinu dana, kao i oni koji su duže od šest meseci bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje motivisani za pokretanje sopstvenog biznisa time što su prvih 12 meseci oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Brnabićeva je najavila da će ta mera od 1. marta ove godine biti proširena za sve inovacione kompanije i delatnosti i to ne na 12 meseci oslobađanja od poreza i doprinosa, već na tri godine.

Najavila je i da će od februara biti osnovan portal preduzetništvo.gov.rs na kojem će sve vrste podsticaja koje država pruža početnicima u biznisu biti istaknuti na jednom mestu.

Šampioni preduzetništva 2020

Pohvalila je pokretanje novog takmičenja za lokalne samouprave "Šampioni preduzetništva 2020", koje je startovalo danas i čiji će rezultati biti proglašeni krajem godine za najpreduzetniju lokalnu samoupravu, a koji organizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Republički sekretarijat za javne politike, a pod pokroviteljstvom Vlade i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.
Članica Upravnog odbora NALED-a Stanka Pejanović kaže da će u 2020. biti dat novi impuls preduzetnistvu u Srbiji i da će zahvaljujući takmičenju biti podstaknuti svi delovi društva da razmišljaju preduzetnički.

Prema njenim rečima, stopa "rađanja" biznisa, kao udeo novoosnovnaih u ukupnom broju privredih subjekta, dostiže gotovo 12% i tu je Srbije, kaže, u evropskom vrhu.

- Danas imamo dva puta više otvorenih nego zatvorenih firmi godišnje - rekla je Pejanović.

S druge strane, ističe, tri su ključna problema koja opterećuju privrednike - visoko poresko opterećenje, birokratija i siva ekonomija.

Prema procenama NALED-a, kaže Pejanović, čak 17% privrednih subjekata odnosno oko 66.000 posluje "ispod radara".

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib kaže da je vlada te zemlje podržala projekte za smanjenje nelojalne konkurencije i uvođenje poreskog oslobođenja početnika u biznisu.

Ističe i da nemačka ekonomija počiva na razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, dodajući da 60% zaposlenih u Nemačkoj pripada tom sektoru.

Konferenciju o posticanju preduzetništva "Startuj legalno 2020" organizovali su Vlada Srbije i NALED, uz podršku projekta Nemačke razvojne saradnje "Reforma javnih finansija - Agenda 2030", koji implementira GIZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.