NavMenu

Klaudija Šifer (Claudia Schiffer) - Kraljica modnih pista

Izvor: Paun Press Sreda, 25.11.2009. 17:03
Komentari
Podeli

Njena karijera manekenke i modela krenula je 1987. godine pojavljivanjem na naslovnoj strani magazina "El", posle čega je počela da se pojavljuje u magazinima širom sveta. Klaudija je 1992. godine postala najplaćeniji model potpisivanjem desetogodišnjeg ugovora sa "Revlonom", koji je vredeo šest miliona dolara godišnje

Ona je jedna od najlepšh žena sveta. Njen puteni izgled joj je doneo svetsku slavu. Duge plave kose i plavih očiju probojnog pogleda, visoka 182 centimetara, pojavila se na više od sedamsto naslovnih strana, što je čini jednom od najfotografisanijih žena sveta. Jedna je iz velike petorke svetskih supermodela ranih devedesetih godina prošlog veka. Poznati modni kreator Karl Lagerfeld kaže da Klaudija pored lepote ima fantastičan smisao za biznis, veoma je poslovna, ozbiljna i naziva je nemačkom poslovnom mašinom. Iako bogata i slavna, slovi kao veoma pristupačna i svakodnevna osoba. Kada je upitaju šta je njena najveća vrlina, Klaudija odgovara - autentičnost. Ova zvezda internacionalne popularnosti je najvoljenija Nemica posle Marlen Ditrih, i već je blizu 20 godina u modnom biznisu. Klaudija Šifer je rođena 25. avgusta 1970. godine u Dizeldorfu u Nemačkoj. Otac joj je advokat po zanimanju, čime je i ona nameravala da se bavi, ali nemirne i nepredvidive životne vode su je odnele u drugi svet. Planovi su se promenili kada se jedne oktobarske noći 1987. godine zatekla u jednoj dizeldorfskoj diskoteci. Te noći zapazio ju je poznati modni fotograf Majkl Levanton i odmah joj ponudio angažman. Nekoliko nedelja kasnije, Klaudija je odletela za Pariz na prvo fotografisanje. Ubrzo nakon toga, zvezda je bila rođena.

Imala sam 18 godina. Jedne večeri, dok sam bila u diskoteci, primetili su me neki ljudi i pitali da li bih želela da postanem manekenka. Sećam se da tom susretu nisam pridavala preveliki značaj, ali nešto kasnije, kada su me pozvali da dođem u Pariz i kada su mi detaljno izneli svoje planove, shvatila sam da se ne šale i da mi stvarno nude posao. Rekla sam sebi: zašto da ne probam, ako mi se posao ne dopadne ili ne ide, barem ću živeti godinu dana u Parizu i naučiću francuski jezik. Ako ne uspem, vratiću se u Nemačku i upisaću se na fakultet, kaže Klaudija Šifer pričajući o svom ulasku u svet mode i manekenstva.

Njena karijera manekenke i modela krenula je pojavljivanjem na naslovnoj strani magazina "El", posle čega je počela da se pojavljuje u magazinima širom Evrope. Za novu "Gesovu" devojku izabrana je 1989. godine. Radeći "Gesove" reklamne kampanje postala je poznata i u Americi. Klaudija je 1992. godine bila proglašena najplaćenijim modelom u modnoj industriji, nakon potpisivanja desetogodišnjeg ugovora sa "Revlonom", koji je vredeo šest miliona dolara godišnje. Kao član "velike petorke supermodela" krasila je naslovnice više od 700 magazina širom sveta, uključujući "El", "Vog", "Kosmopoliten", "Maks", "Plejboj", "Foto" i druge.

Tokom svoje uspešne karijere mnogo puta se pojavila na televiziji, a među najpopularnijim u šou Larija Kinga, Dejvida Letermana i u mnogim drugim emisijama. Pored televizijskog pojavljivanja, Klaudija se takođe pojavila u brojnim filmovima. Napravila je video kasetu za fitnes vežbanje i upustila se u preduzetničke vode zajedno sa El Mek Firson, Kristi Tarlington, Naomi Kembel, Sindi Kraford, tako što je učestvovala u osnivanju trendi kafića "Fešn kafe". Početkom novog milenijume Klaudija se malo "smirila", ali i dalje je prisutna u javnosti. Učestvovala je zajedno sa Peleom u ceremoniji svečanog otvaranja Svetskog fudbalskog prvenstva održanog u Nemačkoj 2006. godine.

Njen ljubavni život je odlikovala stabilnost, bez skandala i materijala za tabloide i žutu štampu. Punih šest godina je bila verena sa Dejvidom Koperfildom, sve do 1999. godine. Posle toga je upoznala producenta Metjua Vona za koga se udala 25. maja 2002. godine. Metju Von se proslavio sa svojim prijateljem Gajom Ričijem filomovima "Sneč" i "Dve čađave dvocevke". Sa njim ima dvoje dece, Kaspera Metjua, rođenog 30. januara 2003. godine i Klementinu, rođenu 11. novembra 2004. godine.

Tokom manekenske karijere odolevala je drogama i nikada nije ušla u taj svet. Sa porodicom je stalno nastanjena u Londonu. Klaudija ima brojne hobije, voli da jaše konje, slika, igra tenis, čita, skija, pleše. Govori nemački, engleski i francuski jezik. Sama je dizajnirala godišnji kalendar koji je napravila kao donaciju za obolele od side. Učestvovala je u brojnim fondacijama i humanitarnim akcijama. Radi za UNICEF, pomažući deci celog sveta.

Govoreći o svojoj karijeri, o svome uspehu i o tome kakvo je mesto lepote u svakodnevnom životu i radu, Klaudija Šifer kaže: "Lepota sigurno pomaže ljudima da se bolje osećaju, ali nije najvažnija. Besmisleno je verovati da postoji estetsko savršenstvo: po mom mišljenju to je apsolutno nedostižan cilj. Čak ni estetska hirurgija ne može da pomogne da se stvori savršena lepota. Svako od nas ima neku manu i to je sasvim normalno. Znam da mnoge žene pribegavaju estetskoj hirurgiji, ali mislim da je umesto što teže "savršenom" izgledu, mnogo bolje tragati za unutrašnjim skladom i mirom".

Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz publikacije "Velike dive, zavodnice i seks simboli 20.veka - sto lepotica za sto godina". Knjigu možete poručiti putem sledećih kontakata - PAUN PRESS, Palmira Toljatija 5/1. 11 070 Novi Beograd, tel. 011 260 10 96, 064 275 13 15, e-mail: izdavastvo@paunpress.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.