NavMenu

U narednim godinama EPS planira dodatne ekološke investicije vredne više od 1 mlrd EUR

Izvor: Tanjug Petak, 17.01.2020. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Srbije uložila je u proteklih 15 godina oko 500 mil EUR u zaštitu životne sredine, a do sada je na svim termoelektranama u zemlji završena rekonstrukcija elektrofiltera čime su smanjene emisije praškastih materija, odnosno PM čestica, za šta je od 2004. godine do danas izdvojeno 97 mil EUR.

U EPS-u dodaju da je rezultat ulaganja u rekonstrukciju elektrofiltera 2,5 puta manja emisija praškastih materija u 2018. godini nego u 2011. godini.

- U narednim godinama planirane su dodatne ekološke investicije vredne više od 1 mlrd EUR u niz projekata kojima se štite vazduh, voda i zemljište i poboljšava kvalitet životne sredine - kažu za Tanjug u EPS-u.

Najveći obim ulaganja, od oko 650 mil EUR, predviđen je u oblasti zaštite kvaliteta vazduha, kroz izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama.

Time EPS, kažu, ispunjava stroge ekološke standarde EU i spušta emisije ispod granica predviđenih domaćom i evropskom regulativom.

- Smanjenje emisija sumpor-dioksida i dodatno smanjene praškastih materija donose sistemi za odsumporavanje dimnih gasova. To su najskuplji i tehnički najsloženiji projekti - objašnjavaju oni.

EPS je inače završio izgradnju postrojenja u TE Kostolac B vredno 96 mil EUR i garancijska merenja su, navode, pokazala da su emisije sumpor-dioksida znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru.

- Najvredniji projekat, čija je realizacija u toku, vredan je 217 mil EUR i obezbediće sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A. To je jedna od najvažnijih investicija u regionu, zbog visine finansijskih ulaganja i pozitivnih ekoloških efekata, kao i zbog ispunjavanja obaveza prema Energetskoj zajednici - poručuju iz EPS-a.

Planirani su i projekti za preostala dva bloka u TENT A, kao i blokove u TENT B, TE Kostolac A i novi blok Kostolac B3, čija izgradnja je u toku.

Ukupna ulaganja EPS-a u sisteme za odsumporavanje dimnih gasova, za izgrađeno i planirana postrojenja iznose oko 595 mil EUR.

- Ulaganja EPS u zaštitu životne sredine doneće do 2025. smanjenje emisija sumpor-dioksida 90%, azotnih oksida 45% i praškastih materija 95% u poređenju sa periodom od 2008. do 2012. godine - navode u Elektroprivredi Srbije.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A realizuje se u okviru Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Japana, a na osnovu kojeg je između JP EPS i Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA potpisan Sporazum o zajmu za finansiranje projekta.


Ugovor o izgradnji EPS i konzorcijum koji predvodi kompanija Mitsubishi Hitachi Power Systems potpisan je septembra 2017. godine.

U konzorcijumu izvođača radova su inače i ITOCHU korporacija iz Japana i MPP Jedinstvo iz Sevojno.

U Obrenovcu se gradi sistem za odsumporavanje dimnih gasova za četiri bloka TENT A snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa. Kao nusproizvod dobijaće se gips, koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Ovi radovi su počeli u februaru prošle godine, a rok za realizaciju projekta je 42 meseca, uz dodatnih 12 meseci garantnog perioda.

- Posle završetka ovog projekta očekivani nivo emisija smanjiće se za više od devet puta, a tokom realizacije projekta biće uključeno više od 1.600 domaćih radnika u različitim fazama projekta - naveli su u EPS-u.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.