NavMenu

Četiri generacije Glišića opstaju na selu i razvijaju poljoprivredu

Izvor: RTV Petak, 17.01.2020. 14:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Lichtsammler)Ilustracija
U porodici Glišić iz sela Šume kod Topole nalaze se četiri generacije koje ostaju da žive na selu i bave se poljoprivrednom proizvodnjom, od voćarstva, preko vinogradarstva i ratarstva do stočarstva. Gazdinstvo porodice Glišić jedno je od većih u Šumadiji, obrađuju 30 hektara zemlje, a ukupna godišnja proizvodnja na imanju iznosi čak 60 vagona robe.

Cela porodica živi od poljoprivrede i ostala je na selu, a najstariji član Tomislav Glišić (85) kaže da je danas u odnosu na neka prethodna vremena teže opstati na selu.

Naslednik gazdinstva, Strahinja (7), kaže da najviše voli da radi voćarstvo, da brine o životinjama i da radi sa traktorima.

Glišići su nosioci jednog od najvećih gazdinstava kraj Topole. Obrađuju 30 hektara zemlje, od kojih je 20 hektara pod voćem i vinogradima, dok 10 hektara odlazi na ratarske kulture.

- Godinama unazad mi se bavimo ovom proizvodnjom koju radimo i danas. To je tradicija duga više vekova, jer smo ovde od 1693. godine. Proizvodimo hrana, a ne industrijsku robu, bilo da je to šljiva, grožđe, jabuka - rekao je Aleksandar Glišić za RTV.


Pored voćarstva i ratarstva, bavi se i stočarstvom. Trenutno se opredelio za tov svinja i u proseku ih ima oko stotinu.

- Ranije smo držali puno ovaca i krava. Trenutno krave nemamo, jer to više nije ni isplativo, a i ovce su već na granici rentabilnosti. Sada se najveći akcenat daje na proizvodnju svinja. Počeo sam i jedan objekat za dalji tov svinja, kao i za prasilište za krmače i verovatno će se u budućnosti proizvodnja odvijati u tom smeru - dodao je Aleksandar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.