NavMenu

Partner iz Srbije oživljava Fabriku motora specijalne namjene sa Pala - Za održivost poslovanja potrebno veće tržište

Izvor: Glas Srpske Petak, 17.01.2020. 13:05
Komentari
Podeli
(Foto: Jaromir Chalabaal/shutterstock.com)
Fabrika motora specijalne namene, koja je pre godinu zbog višemilionskog duga gurnuta u stečaj, biće reorganizovana, a zahvaljujući strateškom partneru iz Srbije proizvodnja bi trebalo da bude ponovo pokrenuta.

To je istakao stečajni upravnik ovog paljanskog preduzeća Radoslav Bratić i dodao da se, posle pregovara sa nekoliko zainteresovanih investitora, nazire rešenje situacije.

- Partner koji će biti većinski vlasnik preduzeća je iz Srbije. Ne možemo govoriti o detaljima, čekamo određene odluke Vlade RS, jer je reč o namenskoj industriji, koja je veoma specifična. Reč je o proizvodnji i remontu motora za tenkove - rekao je Bratić.

Dodao je da kapaciteti Fabrike motora specijalne namene prevazilaze domaće pa čak i tržište regiona.

- Moramo pronaći treće tržište ukoliko želimo da opstanemo i obezbedimo dugoročne poslove - rekao je Bratić i naglasio da bi na početku trebalo da bude zaposleno oko 40 radnika.

Načelnik Pala Boško Jugović istakao je da bi oživljavanje Fabrike motora specijalne namene donelo prosperitet i lokalnoj zajednici i njenim stanovnicima.

- U trenutku zaustavljanja proizvodnje u fabrici je bilo zaposleno 69 radnika. Reč je o namenskoj industriji, a među zainteresovanima za oživljavanje preduzeća je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, s obzirom na to da bi u ovoj fabrici mogli da rade remont motora, što u Srbiji ne mogu - istakao je Jugović.

Fabrika motora specijalne namene bavila se proizvodnjom vojne opreme, motora za tenkove, a s obzirom na to da je tržište bilo limitirano sa mnogo faktora, došlo je do određenih poteškoća u poslovanju.

Problemi su nastali, kako u proizvodnji rezervnih delova tako i u poslovanju sa kooperantima.

Nakon dvogodišnje pauze Fabrika motora specijalne namene je u januaru 2018. godine potpisala ugovor sa Ministarstvom odbrane Srbije za remont deset tenkovskih motora, a vrednost dogovorenog posla bila je nešto više od milion maraka. Tada je istaknuto da je dugoročni plan da Srbija privatizuje ovo paljansko preduzeće.

Zbog dugova prema radnicima i Poreskoj upravi Republike Srpske, koji su premašili 8 mil KM, Fabrika motora specijalne namjene otišla je u stečaj 19. februara prošle godine.

Prodaja imovine

Radoslav Bratić ističe da je za nepunu godinu, koliko traje stečaj u Fabrici motora specijalne namene, prodata samo ona imovina koja nije uslov za ponovno pokretanje proizvodnje.

- Prodajom imovine prikupljeno je oko 110.000 KM, kojima smo uspeli da pokrijemo neke tekuće troškove - rekao je Bratić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.