Izvor: Tanjug | Petak, 17.01.2020.| 11:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Crnoj Gori otpuštanja i pad prometa zbog neradne nedelje - Građani u kupovinu idu u Trebinje, Skadar i Dubrovnik

Ilustracija (Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
Iz kompanije Delta City, koja upravlja istoimenim trgovačkim centrom u Podgorici, kažu da su njihovi zakupci za tri meseca, koliko se u Crnoj Gori primenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedelja i državni praznici postali neradni dani, zabeležili pad prometa od 18% i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa se odnosi na prodaju odeće, obuće, aksesoara, i nije zabeležen u supermarketima, rekli su iz TC Delta City za Vijesti.

- Do sada je više od 80 ljudi ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavati shodno procesu optimizacije radnih mesta, koji je u toku. Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir, to je specifičnost šoping molova, koji više predstavljaju deo turističke ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice - naveli su iz te kompanije.

Dodaju da je šoping mol građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, odnosno danima kada ne idu na posao.

- Primetan je trend odlaska građana nedeljom u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gde trgovine, posebno modne maloprodaje rade. U svim državama regiona i u većini evropskih zemalja, šoping molovi su izuzeti iz primene ovog zakona zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu - ističu iz ove kompanije.

Upravo su firme koje upravljaju šoping molovima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocenu ustavnosti ovog zakona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.