NavMenu

Divovski svinjski korov zasad se pojavljuje samo u Sloveniji

Izvor: eKapija Petak, 17.01.2020. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / EME)
Iskorenjivanje divovskog svinjskog korova (Heracleum mantegazzianum) aktivno se sprovodi svake godine u Sloveniji. Ova biljna vrsta jedna je od najagresivnijih invazivnih biljnih vrsta u Evropi i Severnoj Americi.

U slivu reke Save pronađena je samo blizu Ljubljane. Petpostavlja se da je preneta iz Botaničkog vrta Ljubljana osamdesetih godina u središte grada i širila se železničkom prugom. Iskorenjivanjem se drži pod kontrolom.

Kako se navodi na sajtu Specijalnog rezervata prirode Zasavica, prevencije radi, najvažnije je informisati ljude o prisutnosti biljke i posledicama.

- Ako vidite ovu invazivnu vrstu, reagujte, upozorite nas i susedstvo! Ne dodirujte je! Samo rano otkrivanje i brza reakcija mogu sprečiti njeno širenje - navodi se na sajtu.


Divovski svinjski korov je najveća zeljasta biljka u evropskoj flori. Osim ekoloških problema, ova biljka predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje ljudi. Proizvodi žuti sok koji sadrži otrove koji uzrokuju opekotine na koži. Kontakt s očima može uzrokovati privremeno i trajno slepilo.

Postojeće metode kontrole su ispaša, mehaničko rezanje ili hemijsko tretiranje.





Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.