NavMenu

Potpisana prva faza trgovinskog sporazuma SAD i Kine

Izvor: Tanjug Četvrtak, 16.01.2020. 08:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Santiago Cornejo/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik kineske vlade Liu He potpisali su "prvu fazu" trgovinskog sporazuma, kojom bi trebalo da se poveća izvoz robe američkih poljoprivrednika i proizvođača, zaštite američke trgovinske tajne i smanje tenzije u dugogodišnjem sporu dve najveće svetske ekonomije.

Tramp je tokom ceremonije potpisivanja u Beloj kući rekao da se sporazumom "ispravljaju greške prošlosti", preneo je juče AP.

Kineski predsednik Si Đinping ocenio je u pismu Trampu, koje je pročitao potpredsednik kineske vlade, da je prva faza sporazuma dobra za Kinu, SAD i ceo svet.

Si je u pismu naveo da sporazum pokazuje kako dve zemlje mogu da reše međusobne razlike i pronađu rešenja, na osnovu dijaloga, dodaje Rojters.

Liu je poručio da će Kina pridržavati obaveza iz prve faze sporazuma i da je on dobar za obe zemlje i ceo svet.

Prema sporazumu, Kina će kupovati više američkih proizvoda, zaustaviti praksu vršenja pritiska na strane kompanije da dele svoju tehnologiju i prestati da manipuliše valutom da bi njen izvoz bio jefitniji, navodi Glas Amerike.


SAD su već prestale da Kinu označavaju kao manipulatora valutom, a takođe odustaju od uvođenja novih tarifa na kineske proizvode vredne milijarde dolara, dok će prepoloviti tarife na kineski uvoz od 110 mlrd USD.

Ostaće, međutim, na snazi tarife na uvoz vredan oko 360 mlrd USD.

Sporazum se, takođe, ne odnosi na kineske subvencije za državne kompanije, što je tema o kojoj će se verovanto raspravljati u sledećim fazama razgovora o trgovini.

Dve strane dogovorile su se sredinom decembra o onome što su nazvale prvom fazom sporazuma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.