Izvor: Agroklub | Sreda, 15.01.2020.| 14:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Višegodišnje povrće olakšava rad i smanjuje troškove

Špargla (Foto: Cergios/shutterstock)
Kako bi sebi olakšali rad i smanjili troškove uzgajanja povrća, povrtari mogu da opredele za sadnju višegodišnjeg povrća. Ove vrste su manje zahtevne u pogledu uzgajanja, manje su podložne napadu štetočina i pojavi oboljenja, u odnosu na jednogodišnje vrste.

Preporučuju se artičoka, špargla i rabarbara.

Artičoka se uzgaja setvom semena u februaru ili sadnjom sadnica u martu, koje se uzimaju od starijih biljaka. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog prolećnog mraza. Artičoka se može sejati i direktno u bašti, tokom aprila, ali će procvetati tek sledeće godine. Na istom mestu ostaje od tri do šest godina.

Za sadnju špargle koriste se jednogodišnje ili dvogodišnje špargle, ali sadnice se mogu uzgajati i iz semena. Češće se koriste dvogodišnje sadnice, jer je za jednogodišnje potrebno sačekati tri godine do prve berbe. Špargla na istom mestu ostaje 15 godina, a uz dobru negu jedna biljka može da živi i 20 godina.

I rabarbara se može uzgajati iz semena i deljenjem korena, što je češći slučaj. Treba je okopavati i pođubriti organskim đubrivima svake godine. Biljka može da poživi 10 godina.

Osim navedenih vrsta mogu se uzgajati i razne druge biljke, povrće, lekovito i začinsko bilje. Jagodičasti spanać, menta, matičnjak, morski kelj, višegodišnji luk, majčina dušica, ren, pitomo zelje, origano, timijan, ruzmarin, žalfija, lavanda su neke od mnogobrojnih višegodišnjih vrsta koje možete uzgajati godinama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.