Izvor: Tanjug | Utorak, 14.01.2020.| 16:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Grupacija Odbrambene industrije Srbije obuhvata više od 15 preduzeća - Povećanje proizvodnog i izvoznog potencijala fabrika

Ilustracija (Foto: studio0411/shutterstock.com)
Udruživanjem u grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS) stvaraju se uslovi da fabrike za proizvodnju naoružanja i opreme efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složene borbene platforme za potrebe Vojske Srbije, kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje, saopštio je danas generalni direktor valjevskog Krušika, koji je njen deo.

Kako je naveo, Uredbom Vlade Srbije, koja je stupila na snagu 8. januara, stvoreni su uslovi, definisani Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, za formiranje grupacije Odbrambena industrija Srbije.

Grupacija obuhvata više od 15 preduzeća, koja su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija, a u sapštenju Krušika se navodi da će se kroz Program razvoja kapaciteta fabrika iz Grupacije OIS, koji donosi Vlada, obezbediti veći nivo ulaganja u te fabrike.

To znači, dodaje generalni direktor Krušika, značajno povećanje proizvodnog i izvoznog potencijala fabrika i odbrambene industrije u celini, a indirektno i sposobnosti ostalih proizvođača naoružanja i vojne opreme i njihovih kooperanata, fakulteta i instituta, kao i privrede Srbije u celini kroz jasno definisane "Mape puta odbrambenih tehnologija".

Formiranjem Grupacije konačno će, kaže direktor Krušika, biti rešeni dugogodišnji problemi dugovanja fabrika iz perioda pre 2013. godine i dodaje da se stvaraju uslovi da se završi proces konverzije dugova u kapital poverilaca i da se bilansi fabrika "očiste balasta iz prethodnog vremena opterećenog sankcijama i bombardovanjem".

Biće rešen, kako navodi, i dugogodišnji problem društvenog kapitala u fabrikama OIS, koji će postati vlasništvo države, a udruživanjem preduzeća OIS otvara se mogućnost za formiranje klastera u pojedinim tehnološki specifičnim segmentima, kao i za proširenje Grupacije onim kapacitetima koji poseduju tehnologije od značaja za Srbiju, odnosno za razvoj i osvajanje složenih borbenih platformi.

Uredba, dodaje, potvrđuje da država Srbija ostaje većinski vlasnik fabrika odbrambene industrije, a podseća da je Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme propisano da strana ulaganja ne mogu biti veće od 49% uz maksimalno pojedinačno učešće stranog kapitala od 15%.

- Dakle i zakonom i uredbom nedvosmisleno je zaštićeno državno vlasništvo u preduzeću koje pripada Grupaciji OIS tako da ne može pasti ispod 51%, što i jeste ključna pretpostavka za sprovođenje strateških interesa države - piše u saopštenju.

Uredbom se, navodi, stvara ambijent za definisanje jasnog strateškog kursa Odbrambene industrije Srbije, veću uposlenost, očuvanje domaće pameti i sopstvenih tehnologija, usavršavanje inženjerskog i drugog kadra, stabilnost kroz učešće u novim razvojnim projektima, plasman proizvoda za potrebe bezbednosnih snaga u zemlji i jačanje sopstvenog izvoznog potencijala.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.