Izvor: eKapija | Utorak, 14.01.2020.| 14:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd na Google Transitu - Od sada i GSP na mapama

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Svi zainteresovani građani od ponedeljka, 13. januara, na svojim pametnim telefonima mogu da dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza i cene karte, putem Google Transit-a.

Ovaj servis dostupan je u okviru aplikacije Google Maps, što znači da će korisnici moći da dobiju podatke kako da od tačke A do tačke B stignu ne samo automobilom ili peške, već i vozilima javnog gradskog prevoza.

Servis funkcioniše tako što kad ukucate željenu destinaciju dobijate grafički iscrtanu rutu i broj gradskoj prevoza koji možete sačekati, kao i za koliko autobus dolazi i koliko košta cena karte.

Izvor podataka je baza Apex-a a GTFS feed će automatski biti generisan iz baze Apex, ali će Google-u verovatno biti potreban još koji dan da krene da povlači ažurne podatke.
Google Transit je moguće koristiti na poznatoj aplikaciji za iOS i Android operativne sisteme, kao i na web-u.

GTFS fajl će uskoro biti dostupan i preko Portala otvorenih podataka kao što je to slučaj sa ostalim gradovima koji su do sada urađeni pa će moći da se koriste i za druge aplikacije/primene (npr. Moovit, Open Street Maps itd.)

Inače, u narednom periodu kroz projekat Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i UNDP Serbia biće urađen GTFS feed javnog prevoza u Pančevu. Time će ukupno biti podržano 6 gradova: Niš, Užice, Kragujevac, Subotica, Beograd (gotovi, BG automatsko generisanje) i Pančevo (u toku).

Treba imati u vidu i da ovo nisu podaci u realnom vremenu "real-time" podaci (nije real-time GTFS), već se koriste podaci iz reda vožnje, a u planu je da se napravi i real-time GTFS sa nekim od pobrojanih gradova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.