Izvor: B92 | Utorak, 14.01.2020.| 13:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šljivovica sa Goča oduševila Amerikance, pa i basistu grupe Faith No More

Ilustracija (Foto: nada54/shutterstock)
Nema bolje rakije od srpske, a za to je dokaz i popularni brend Yebiga koji je oduševio Amerikance i popularnog Bilija Goulda (Billy Gould), basistu grupe Faith No More.

Tvorac ove jedinstvene ljute kapljice je dugogodišnji stručnjak Ivan Urošević.

- Ono po čemu je Srbija itekako poznata u svetu je svakako šljivovica, a rakija Yebiga našla je put preko Atlantika do američkog tržišta. Saradnja sa Bilijem počela je pre dve i po godine na festivalu rakije u Beogradu - kaže za Rinu Urošević.

Ova srpska rakija nastaje u selu Brezna, na planini Goč. Tradicija se prenosi sa kolena na koleno i destilerija Tok postala je nadaleko poznata, a sve je počelo kad se Ivanov otac Veroljub kao inženjer tehnologije jakih alkoholnih pića vratio na dedovinu i posadio šljive.

- Tradiciju smo nastavili brat i ja. Proizvodimo isključivo rakiju od šljive i to isključivo od čačanske rodne i čačanske lepotice, obe sorte stvorene su u Institutu za voćarstvo u Čačku, jer je dokazano da se od njih stvaraju visokokvalitetne rakije. Destilat stoji 18 meseci u hrastovoj buradi - rekao je Ivan Urošević koji je i predsednik Upravnog odbora Saveza proizvođača rakija Srbije, kojeg je osnovala Vlada Republike Srbije.

Inače, ova destilerija je pobedila na takmičenju za najbolju šljivovicu u srpskim zemljama 2018. godine sa najvišom mogućom ocenom (19,71 bodova), takođe i 2015. je bila na vrhu po oceni degustatora.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.