NavMenu

Šta posle konkursa kada poslodavci ćute

Izvor: RTS Utorak, 14.01.2020. 11:51
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Skoro 77% kandidata koji se prijave ze poslove preko konkursa ne dobije povratnu informaciju od poslodavca. Miloš Turinski iz Infostuda kaže za RTS da je to alarmantan podatak. U 21. veku su to tri klika, dodao je Turinski, i naglasio da nedobijanje informacija može da obeshrabri one koji traže posao.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Turinski je rekao da je to rezultat istraživanja koje se zove "Oceni put do posla" i sprovodi se više od deset godina.

- Tu pitamo kandidate, ne poslodavce, kako je prošao proces selekcije i regrutacije od momenta kada su poslali prijavu do samog kraja da li su dobili povratnu informaciju o ishodu konkursa - rekao je Turinski.

Prema njegovim rečima, to je alarmantan podatak, jer su u pitanju veliki procenti.

- Ako pogledamo od 2008. godine ka ovoj godini, taj procenat je išao na dole, ali to je bilo neznačajno malo – od 80%, pa se spustilo do 77%. I dalje je taj procenat visok, veliki je broj poslodavaca koji ne daje nikakvu povratnu informaciju - rekao je Turinski.

Istakao je da je u i istraživanju ocenjivano više od 21.500 oglasa za posao što čini više od 6.000 pojedinačnih poslodavaca.

- Gledali smo da poslodavce koji ocenjujemo budu samo oni koji su imali minimum tri oglasa na godišnjem nivou - kaže Turinski.

Nisu uvrstili poslodavce koji su imali samo jedan oglas, već su hteli realnu sliku, istakao je Turinski.

Ukazao je da zakon ne može da obaveže i utiče na poslodavce da daju povratnu informaciju, reč je o kulturi poslodavca i vođenju računa o ličnom trendu kako će se postaviti prema kandidatu i šire.

- Mi imamo primer – svi kandidati koji su odgovorili da nisu dobili povratnu informaciju su ujedno pitani da li bi ponovo konkurisali kod istog poslodavca, 65% njih je reklo da ne bi više nikada konkurisalo, a 70% ne bi čak tog poslodavca preporučilo bližem poznaniku ili prijatelju - istakao je Turinski.


Sve se teže popunjavaju slobodna radna mesta

Kako kaže, poslodavci moraju da počnu da vode računa o tome.

- Imamo sve manje i manje kvalitetnih kadrova i sve se teže popunjavaju slobodna radna mesta, krajnje je vreme da poslodavci obrate pažnju kako će izgledati u javnosti, kako će se predstaviti kandidatima - rekao je Turinski.

Poslodavci na nekim konkursima dobijaju i preko 500 prijava i oni koji sede sa druge strane, to jest menadžeri, njima to nije osnovni posao. - To je puno posla za njih, moramo da vratimo loptu na njihov teren, omogućeno je da putem automatske poruke pošaljete poruku – žao nam je niste prošli - ukazuje Turinski.

U 21. veku su to tri klika, jer nedobijanje informacija može da obeshrabri one koji traže posao.

- Apelujemo na kandidate da direktno kontaktiraju poslodavce posle konkursa – da pitaju kako su prošli i gde mogu da budu bolji - zaključio je Turinski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.