Izvor: eKapija | Utorak, 14.01.2020.| 10:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Traže se projektanti za rekonstrukciju dva nadvožnjaka u Požarevcu

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Dva nadvožnjaka preko železničke pruge u Požarevcu imaju oštećenja koja mogu da utiču na bezbednost vozača i pešaka i zahtevaju popravku. Reč je o nadvožnjacima u ulicama Bože Dimitrijevića i Hajduk Veljkovoj, a u toku su javne nabavke za izradu projekata za njihovu rekonstrukciju, koje traju do 29. januara 2020.

Detalje o tenderima pogledajte OVDE i OVDE.

Nadvožnjak preko pruge u ulici Bože Dimitrijevića je od armiranog betona. Uočeno je da na ovom objektu postoji više širih pukotina, segregacija i otpadanje betona na središnjim stubovima. Zaštitna betonska ograda je već decenijama oštećena. Na pojedinim mestima betonska ograda ne postoji, već je ostala samo armatura zahvaćena korozijom, prenosi radio Boom93. Na ovom objektu je potrebno da se predvidi i rešenje za odvođenje površinskih voda koje je sada neadekvatno, kao i rešenje za nosače instalacija.

Armiranobetonski nadvožnjak u Hajduk Veljkovoj ulici ima vidna oštećenja u zaštitnom sloju armature koju je zahvatila korozija.

Na armiranobetonskim oporcima postoje oštećenja u vidu pukotina različite širine i pravca pružanja. Konstrukcija nadvožnjaka sa jedne strane poseduje pešačku stazu koja je izrađena od montažnih armiranobetonskih grednih nosača, koji su usled loše montaže i neadekvatnog održavanja, počeli da se odvajaju. Došlo je i do oštećenja asfalta nad samom konstrukcijom nadvožnjaka.

Jedan od zahteva prema projektantima za oba nadvožnjaka je da se pridvidi mogućnost odvijanja saobraćaja tokom rekonstrukcije objekata.

Procenjeno je da bi projekat za nadvožnjak u ulici Bože Dimitrijevića trebalo da košta do 1.000.000 dinara, a za nadvožnjak u Hajduk Veljkovoj do 800.000 dinara sa porezom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.