Izvor: B92 | Ponedeljak, 13.01.2020.| 13:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

EU "preti" tržištu vrednom 10 mlrd USD - Posle kesa, zabranjuju i plastičnu ambalažu

Ilustracija (Foto: Sergey Ryzhov /shutterstock.com)
Evropska komisija razmatra zabranu korišćenja plastičnih kesa i priprema nove zahteve za proizvođače.

- Želimo da proširimo pravila za plastiku za jednokratnu upotrebu i trenutno istražujemo u kojem smeru bi to bilo moguće. Bitan korak bi bio, na primer, zabraniti plastična pakovanja ili propisati korišćenje reciklirane plastike - rekao je komesar EU za zaštitu prirodne sredine Virginijus Sinkevičius u intervjuu za nemački list Die Welt.

Nova uredba EU o plastici za jednokratnu upotrebu preti tržištu vrednom 10 mlrd USD, pri čemu su polipropilen i polistiren najviše izloženi, ističe Blumberg.

Direktiva o jednokratnoj upotrebi plastike kojom se zabranjuju plastični proizvodi kao što su pribor za jelo, mešalica, slamke, štapići za uši i neke posude, donesena je prošle godine, podseća portal Klix.ba.

Evropska komisija istražuje i kako bi se proizvođači proizvoda kao što su gume ili kozmetika mogli obavezati da dramatično smanje mikroplastiku u svojim proizvodima.

- Mikroplastika je u našoj agendi. Do kraja godine napravićemo detaljnu listu proizvoda koji sadrže mikroplastiku ili koriste mikroplastiku - rekao je Sinkevičius.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.