Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 13.01.2020.| 12:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zaposleni u Srbiji dobili pravo da steknu udeo u privrednom društvu po povlašćenoj ceni

Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, usvojenim krajem prošle godine, uvodi se kao novi finansijski instrument pravo na sticanje udela koji će omogućiti tim društvima da stimulišu svoje zaposlene, ali i konsultante, kao i investitore.

Kako kažu u Ministarstvu privrede, ovaj način stimulacije do sada nije postojao u Srbiji, a zahvaljujući tome zaposleni će imati pravo da steknu udeo u društvu po povlašćenoj ceni.

Taj model zastupljen je u razvijenim tržišnim ekonomijama SAD i država Evropske unije, gde je praksa da se zaposleni u privrednom društvu stimulišu da što bolje obavljaju svoje poslove, tako što im se daje mogućnost da postanu članovi tog društva.

- Model se naročito pokazao kao delotvoran u industriji informacionih tehnologija, imajući u vidu da ta privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja, pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju velike plate - navode u Ministarstvu.

Dodaje se da, sa druge strane, ova društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a s tim u vezi i mogućnost da članovi društva ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela, koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja.

Rezervisanim sopstvenim udelom društva smatra se udeo koji društvo besteretno stiče od člana društva, radi dodele prava na sticanje udela, piše u obrazloženju zakona.

Društvo može imati više rezervisanih sopstvenih udela, a procenat učešća svih rezervisanih sopstvenih udela u osnovnom kapitalu društva ne može biti veći od 40%.

Finansijski instrument-pravo na sticanje udela registruje se u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti, pri čemu će Centralni registar društvima s ograničenom odgovornošću koja izdaju ovaj finansijski instrument omogućiti neposredan pristup registru bez posrednika što ih oslobađa troškova plaćanja brokera, navode u Ministarstvu privrede.

Pravilima poslovanja Centralnog registra biće propisan postupak i dokumentacija potrebna za sprovođenje upisa i ispisa finansijskog instrumenta.

Skupština društva donosi odluku o emisiji finansijskog instrumenta i definiše uslove sticanja udela.

Istovremeno, društvo zaključuje ugovor sa zaposlenim koji stiče ovaj finansijski instrument, kojim bliže uređuju međusobna prava i obaveze.

Ukoliko zaposleni izvrši uplatu ugovorene cene o roku dospeća finansijskog instrumenta i ispuni sve ostale obaveze predviđene tom odlukom i ugovorom, upisuje se u APR-u kao član društva sa odgovarajućim procentom udela u društvu.

Izmene Zakona o privrednim društvima, čija primena počinje 1. aprila, odnose se na sva društva sa ograničenom odgovornošću.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.