NavMenu

Prvo mesto za inovacije naših studenata u Kini - Sistem virtuelne tehnologije pomaže budućim lekarima, pilotima, sportistima

Izvor: Politika Nedelja, 12.01.2020. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: everything possible/shutterstock.com)Ilustracija
Tim studenata Univerziteta u Novom Sadu osvojio je prvo mesto na Međunarodnom studentskom takmičenju u inovacijama u obrazovanju (Design For Future Education – D4FE), koje je održano u Pekingu. Na drugom mestu je tim iz Tunisa, na trećem studenti iz Kine.

Naš tim je pobedio stvorivši sistem virtuelne tehnologije "Vovree" pomoću kojeg korisnici mogu da steknu potrebnu praksu – na primer, mladi lekar pomoću 3D naočara i specijalnog odela može da uđe u virtuelni svet i da prođe kroz ceo proces operacije, ne ugrožavajući pritom ničiji život. Mladi pilot pomoću ove tehnologije može da vozi avion, teniser da isprobava pod kojim uglom je najbolje da vrati lopticu...

Tim Univerziteta u Novom Sadu činili su studenti Fakulteta tehničkih nauka i Filozofskog fakulteta: studenti master studija inženjerstva računarske grafike Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić, studentkinja master studija pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević i studenti osnovnih studija pedagogije na Jovana Adamov i Ognjen Obradović.

– Specijalno odelo stvara fizičke nadražaje, usmerava korisnika i omogućava mu da uđe i fizički doživi virtuelni svet. Ovaj sistem spaja znanje i praksu, ispravlja grešku korisnika i pomaže mu u usavršavanju veština – objašnjava za Politiku Tamara Dragojević.


Domaćin takmičenja bio je Pekinški pedagoški univerzitet, a takmičenje je organizovano u saradnji s Univerzitetom u Novom Sadu i Univerzitetom u Kajrouanu u Tunisu.

U finale takmičenja plasirali su se pobednički timovi s nacionalnih takmičenja koja su održana istovremeno u Kini, Tunisu i Srbiji, od 22. do 24. novembra 2019.

Studenti su imali priliku da se upoznaju s kineskom kulturom i obrazovnim sistemom u Kini, a posetili su i neke od najznačajnijih kineskih firmi u oblasti tehnologije i obrazovanja, kao što su "Baidu" i "Tomorrow Advancing Life".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.