Izvor: Beta | Nedelja, 12.01.2020.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pirot će do kraja godine dobiti automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha

Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)
Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je u nedelju, 12. januara, da će taj grad do kraja godine dobiti automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha. Na ovaj način građani će moći putem aplikacija na mobilnom telefonu pratiti kvalitet vazduha u grad, rekao je Vasić agenciji Beta dodajući da je investicija vredna oko 100.000 EUR

Ovaj projekat Grad Pirot će realizovati u saradnji sa Regionalnom deponijom Pirot, Zavodom za javno zdravlje u Pirotu i sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

Prema rečima Vasića, pregovara se sa Slovačkom i Češkom ambasadom o donaciji za mernu stanicu koja bi bila opremljena najsavremenijom opremom.

- Želimo da građanima Pirota predočimo pravo stanje i da putem aplikacija na mobilnom telefonu prate kvalitet vazduha u gradu. Slovačka ambasada finansirala je ranije postavljanje automatske meteorološke stanice na Regionalnoj deponiji Pirot. Ukoliko ne bude donacija, Grad je spreman da finansira instaliranje automatske merne stanice iz gradskog budžeta - rekao je Vasić.

Vasić je dodao da će kvalitetu vazduha doprineti i što će Gradske toplane umesto mazuta za daljinsko grejanje koristiti gas.

- Prema našim informacijama Pirot nije u grupi najzagađenijih gradova u Srbiji. Zimi pre svega vazduh zagađuju mnoga individulna ložišta. To nije lako rešiti. Pored toga povećan je i saobraćaj i imamo industriju. Treba omogućiti da preduzeća koriste gas i da država uradi interkonekciju između Sofije i Niša. Kad se to uradi, onda bi kompanije Tigar tyres i Tigar a.d. umesto uglja koristile gas. Ovih dana će Gradska Toplana početi umesto mazuta da koristi gas za daljinsko grejanje u gradu. Daćemo neki mali doprinos zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha - rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, Grad Pirot intenzivno radi na zaštiti i očuvanju životne sredine ne samo kada je reč o vazduhu već i kvalitetu vode i zemljišta.

- Sanirali smo neka smetlišta i divlje deponije na obodima reka. Pravilno upravljamo otpadom na savremenoj Regionalnoj deponiji. Uradili smo i projekat sanacije starog smetlišta u industrijskom delu grada pored Nišave. To će koštati oko 3 mil EUR i taj projekat smo predočili Ministarstvu zaštite životne stredine,Tražimo sredstva za sanaciju i rekultivaciju tog smetlišta. Uradili smo i kompostanu na deponiji - rekao je Vasić.

On je dodao da će Pirot dobiti i kapitalni objekat Postojenje za prečišćavanje otpadnih voda i da će tu investiciju finansirati Nemačka razvojna banka KfW, a daje vrednost investicije oko 14 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.