NavMenu

Beograd dobija fabriku za preradu otpadnih voda - Potpisivanje ugovora sa kineskom kompanijom CMEC ove nedelje

Izvor: eKapija Nedelja, 12.01.2020. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: mady70/shutterstock.com)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u nedelju, 12. januara, gostujući u Novom jutru RTV Pink, da će ove nedelje u Vladi Republike Srbije biti potpisan Sporazum o projektovanju, finansiranju i izgradnji prve faze fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Sporazum će, kako je podsetio, biti potpisan sa kineskom kompanijom China Machinery Engineering Corporation (CMEC) a na osnovu Memoranduma o razumevanju koji je 2018. godine u Pekingu potpisao predsednik Aleksandar Vučić.

– Konačno počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu. Trećina Beograda nema kanalizaciju a sva naša kanalizacija, bez ikakve prerade, izliva se direktno u Savu i Dunav. Imamo preko 100 izliva kanalizacije u naše reke. I posle se neko pita zašto se u gradu tokom leta oseća neprijatan miris kada padne vodostaj reka. Fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom selu pokriva područje na kome živi 1,5 miliona stanovnika a kada bude puštena u rad biće smanjen direktan izliv kanalizacije u Dunav i Savu za oko 80% – rekao je Vesić.

On je dodao da će nova fabrika "pokupiti" sve otpadne vode sa područja južnog dela grada Sremčica – Železnik – Žarkovo – Banovo brdo – Senjak, zapadnog dela grada Novi Beograd - Zemun i centralnog dela Starog Beograda.

– Gradimo nedostajuće kolektore, tunele i crpne stanice kojima će se upotrebljene vode dovesti do buduće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Veliko Selo. Projekat će biti realizovan u dve faze. Vrednost prve faze je 271.700.000 EUR i za njenu realizaciju je obezbeđen novac kroz međudržavni sporazum Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U prvoj fazi gradimo nedostajeće delove Interceptora, sa deonicom tunela Hitna pomoć – Venizelosova. Rekonstruišemo kanalizacionu crpnu stanicu "Mostar" koja će prepumpavati otpadnu vodu iz južnog dela grada, podslivova Železnik, Banovo brdo, Topčider i Senjak, gradimo kanalizacionu crpnu stanicu "Ušće - Nova" sa sifonom dužine oko 500 metara prečnika Fi 4000 ispod reke Save, koja će prepumpavati otpadnu vodu iz zapadnog dela grada, Novi Beograd i Zemun, do veze sa Interceptorom. Takođe gradimo prvu fazu fabrike za preradu otpadnih voda "Veliko selo" sa mehaničkim tretmanom koji podrazumeva prepumpavanje i prečišćavanje na grubim i finim rešetkama, uklanjanju peska, suspendovanih materija i masti u aerisanim peskolovima – objasnio je zamenik gradonačelnika.

On je naveo da će u drugoj fazi, koja još uvek nije ugovorena, fabrika za preradu otpadnih voda dobiti primarni tretman, koji podrazumeva izdvajanje mulja u primarnim taložnicima i sekundarni tretman, koji će uključiti biološko uklanjanje azota i fosfora naprednim postupcima na bazi aktivnog mulja kao i izdvajanje mulja u sekundarnim taložnicima a da je moguć i tercijalni tretman u budućnosti, imajući u vidu pooštrenje zahteva zakonske regulative, navodi se na sajtu Beoinfo.


Vesić je najavio da će Beograd graditi još četiri manje fabrike za preradu otpadnih voda, odnosno onih 20% koje se neće prerađivati u Velikom selu i pojasnio da su to bitno manja postrojenja koja grad može i sam da finansira.

– Upravo projektujemo fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici a sa Evropskom investicionom bankom pregovaramo o projektovanju i izgradnji fabrika za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu kao i o izgradnji kanalizacije u Kaluđerici. Prvi put u istoriji Beograd će prerađivati svoje otpadne vode i neće uništavati dve reke na kojima živi. Zato su ovo dobri dani za Beograd, ne samo za ekologiju već i za zdravlje naših građana. Ova godina je dobra za ekološki Beograd jer je počela ukidanjem plastičnih kesa, a već u prvom mesecu potpisujemo ugovor za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda – poručio je Vesić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.