NavMenu

Novi pravilnik zadaje muke turističkim agencijama

Izvor: B92 Nedelja, 12.01.2020. 08:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sebra/shutterstock)Ilustracija
Do kraja januara će sve turističke agencije u Srbiji morati da na svojim računima obezbede određeni depozit, u suprotnom će ostati bez licence.

Turističke agencije ubuduće biti podeljenje u četiri grupe i svaka grupa imaće različiti iznos garancija putovanja i potrebnog depozita na računu koji će se proveravati na kraju svakog meseca.

Do kraja januara sve turističke agencije u Srbiji koje su do sada imale licencu da mogu da rade kao tur-operatori moraju da pribave nove licence koje se stupanjem Pravilnika o garancijama putovanja od 1. januara rangiraju u četiri kategorije, rekao je direktor Yute Aleksandar Seničić.

Seničić navodi da će prvoj grupi pripadati one agencije koje su u poslednjih 12 meseci realizovale putovanja za do 1.000 putnika, drugoj grupi pripadaće agencije koje imaju od 1.000 do 5.000, trećoj od 5.000 do 10.000, a četvrtoj više od 10.000 putnika.

On objašnjava da su određeni limiti pokrića za osiguranje, odnosno za garanciju putovanja u slučaju zatvaranja agencije, te je iznos osiguranja za prvu grupu 200.000 EUR, za drugu 250.000 EUR, za treću 350.000 EUR i za četvrtu 400.000 EUR.

Novina je i uvođenje depozita koji će agencije morati da imaju u svakom trenutku na računu, a to će se proveravati na kraju svakog meseca.

Visina depozita zavisiće od grupe kojoj turistička agencija pripada, te, navodi Seničić, za prvu grupu depozit je od 2.500 EUR, drugu 5.000 EUR za treću 7.500 EUR i četvrtu 10.000 EUR

Seničić kaže da su od sada rukovodioci turističkih agencija, odnosno oni na koje se vodi licenca organizatora turističkih putovanja, u obavezi da imaju znanje stranog jezika na nivou B2, uz stare obaveze koje podrazumevaju minimum tri godine radnog staža u turizmu, poslovni prostor i visoku stručnu spremu.

Upitan da komentariše kritike pojedinih predstavnika i udruženja turističkih agencija da obezbeđivanje depozita i garancija neće moći da obezbede manje agencije i da će to dovesti do njihovog zatvaranja, Seničić tvrdi da se to neće dogoditi.


Yuta se, kaže, protivila depozitu. Prethodno je on trebalo da bude daleko nepovoljniji za agencije, pa su se usprotivili i sada su iznosi depozita i uslovi operativnog depozita značajno kvalitetnije rešenje nego što je bilo stavljeno na sto u pregovaračkom procesu, dodao je.

Prema njegovim rečima, u pregovaračkom procesu predloženo je da depozit koji agencije moraju da imaju na računu bude od 20.000 do 100.000 EUR.

Seničić je za Tanjug rekao da agencije nisu zadovoljne novim pravilnicima, jer moraju da izdvajaju veća sredstva, ne samo za depozit, već i za premiju osiguranja.

- Nismo zadovoljni do kraja, jer mislimo da broj putnika ne označava pravi kriterijum po kome treba da se agencije kategorizuju, ali bez obzira na to verujemo da će nova pravila doprineti sigurnijem i ozbiljnijem radu agencija - zaključio je Seničić.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ranije su najavili da će novi pravilnici obezbediti veću zaštitu domaćih putnika i turista.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.