NavMenu

FAP od 2010. godine sklapa kamione za kineski "Dongfeng"

Izvor: Beta Ponedeljak, 23.11.2009. 13:58
Komentari
Podeli

Fabrika automobila Priboj (FAP) i kineski proizvođač kamiona "Dongfeng" potpisali su danas (23. novembar 2009. godine) u Beogradu Memorandum o razumevanju koji predviđa sklapanje kineskih kamiona u Priboju od 2010. godine.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da taj memorandum u prvoj fazi podrazumeva sklapanje četiri modela kineskih kamiona, ali nije saopštio koliko vozila će biti montirano.

Dinkić je kazao da će Vlada Srbije u 2010. godini izdvojiti do milion evra za modernizaciju opreme u FAP-u, kako bi se ta fabrika osposobila za početak sklapanja kamiona.

Prema njegovim rečima, u drugoj fazi predviđena su zajednička ulaganja srpske i kineske strane, ali nije precizirao kolika i kakva.

- Dugoročni plan je da 51% ukupne vrednosti svakog kamiona proizvedenog u FAP-u bude poreklom iz Srbije i da se izvozi na tržište zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini - kazao je Dinkić.

Naveo je da je važan deo sporazuma i transfer znanja uz pomoć inženjera kineske fabrike.

Kako je kazao srpski minstar ekonomije, važno je da se obnovi automobilska industrija u zapadnoj Srbiji i zato će Vlada dati podršku tom projektu.

Podsetio je da je današnje potpisivanje memoranduma rezultat posete predsednika Srbije Borisa Tadića Kini u avgustu kada je postignut dogovor o uspostavljanju strateškog partnerstva dve zemlje, posebno u oblasti ekonomije.

Ugovor su potpisali direktor FAP-a Mirko Stojović i zamenik generalnog direktora "Dongfenga" Hu Jianguo.

Kineska kompanija "Dongfeng" je jedan od najvećih proizvođača kamiona na svetu čija je godišnja proizvodnja 1,2 miliona vozila.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.