Izvor: eKapija | Petak, 10.01.2020.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od ove godine poreska rešenja za paušalce isključivo u elektronskoj formi

Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Poreska uprava Srbije najavila je da će od 13. januara dostavljati rešenja o utvrdjenim obavezama za preduzetnike-paušalce isključivo u elektronskoj formi, posredstvom portala Poreske uprave (ePorezi).

Novoosnovani preduzetnici-paušalci će u roku od 48 sati od dana registracije osnivanja privrednog subjekta u Agenciji za privredne registre dobiti rešenje o utvrđenoj obavezi u elektronskoj formi.

- Svaki obveznik paušalnog oporezivanja ima pristup poreskom sandučetu na portalu Poreske uprave, kroz koje će im biti dostavljana rešenja o utvrđenoj obavezi. Za pristup portalu ePorezi neophodan je kvalifikovani elektronski sertifikat. Ukoliko pristup poreskom sandučetu u ime obveznika vrši drugo lice, poreski obveznik je dužan da to lice ovlasti. Kvalifikovani elektronski seritifikat izdaju ovlašćena Sertifikaciona tela: MUP, Privredna komora Srbije, PTT, Halcom i E-Smart Systems. Sve informacije o nabavci i korišćenju sertifikata mogu se naći na njihovim sajtovima. Jedna od novina je i kalkulator paušalnog poreza i doprinosa koji je na portalu Poreske uprave (www.purs.gov.rs) svima dostupan. Unosom zadatih parametara obveznici mogu sami izračunati iznos mesečnog paušalnog poreza - saopštili su iz Poreske uprave.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.