NavMenu

Vlada dozvolila gradnju MHE na Zlatiboru

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 10.01.2020. 12:44
Komentari
Podeli
(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Vlada Srbije usvojila je 20. decembra uredbu o Parku prirode Zlatibor, kojom se dozvoljava podizanje hidrocentrala do 30 MW (MHE) u trećoj zoni zaštite.

Uprkos najavama iz državnog vrha da će izgradnja mini hidroelektrana u zaštićenim područjima biti zabranjena, ovom uredbom dozvoljeno je podizanje MHE u Parku prirode Zlatibor.

Dokument o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene omogućava sisteme do 30 megavata osim na Dobroseličkoj reci, Ribnici i Jablanici, koje imaju izrazito klisuraste i kanjonske doline. U trećoj zoni s hidrološkim potencijalom preostaje Crni Rzav, a on takođe ima kanjon.

U drugoj zoni je zabranjena izgradnja hidrotehničkih objekata – brana i akumulacija, pregrađivanje i regulacija vodotoka, kao i izgradnja hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima koji su klisurastog ili kanjonskog tipa ili im akumulacije zalaze u klisuraste i kanjonske delove vodotoka. Posebno su zaštićeni Gostiljski i vodopad Skakavac, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy news.

Park prirode se nalazi u opštini Čajetina, kao i na teritorijama opština Nova Varoš i Užice, gde je je planirano 18 projekata za MHE, većinom na Đetinji. Tamo je ipak postignut dogovor o moratorijumu za MHE i usvajanju novog prostornog plana, ali ipak nije isključeno da će male stanice moći da se podižu na mestima gde ne bi ugrozile vodotokove.

Gradnja MHE je zasustavljena u nekoliko gradova kao što su Kraljevo, Pirot i Dimitrovgrad, zahvaljujući protestima zbog uništavanja sredine i živog sveta, a u pojedinim mestima na Kosovu i Metohiji, srpsko i albansko stanovništvo zajedno protestuju protiv MHE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.