Izvor: eKapija | Petak, 10.01.2020.| 12:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

PAMTIĆU U 2019: Branko Živanović

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Prof. dr Branko Živanović je šef Katedre za Ekonomiju i finansije Beogradske bankarske akademije, Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije.

Oblast njegovog naučno-istraživačkog rada obuhvata aspekte kreditne analize u korporativnom bankarstvu, kamatne i valutne transformacije, upravljanje rizicima u komercijalnom bankarstvu i restrukturiranje neperformansnih bankarskih plasmana. U periodu 1991- 2003 diplomirao/magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Beogradu i Novom Sadu.

Tokom studija nagrađivan za postignute rezultate, pa je tako dobio nagradu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za najbolji prosek 10 - 1987/88, 1988/89 i 1989/90, kao i nagradu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za najboljeg studenta generacije završne godine.

Obavljao je funkcije savetnika generalnih direktora i člana upravnih odbora preduzeća u Srbiji i konsultanta za dokapitalizaciju i njihovo restruktuiranje.

Pitali smo Branka Živanovića šta je, po njegovom mišljenju, obeležilo 2019. godinu.


DOGAĐAJ GODINE

Najlepši utisak ostavilo je osvajanje zlatne medalje naših devojaka na SP odbojkaškom prvenstvu u Tokiju. Lepo je bilo videti nas na tronu, a i samo njihovo ponašanje i stil imponovali su naciji.

PROMAŠAJ GODINE

Potpuni izostanak kompromisa i nestvaranje odgovorne platforme u pogledu ulaganja u kontrolu klimatskih promena u svetu. Mislim da stavljanje ovog problema pod tepih, uprkos upozorenjima prirode, može dovesti do razornijih posledica nego i sama trka u naoružanju koju, bar, kontroliše strah od posledica po sile same.

LIČNOST GODINE

Poslednjih nekoliko godina za nas je to, van svake sumnje, Novak Đoković. Naš je najveći ambasador, mnoga nam je vrata otvorio i šanse stvorio u globalnoj ekonomskoj i društvenoj ravni. Pri tom ne mislim samo na njegove sportske rezultate. Sve nas je zadužio, ceo region.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

U tekućoj godini, verovatno je to vrlo efikasno rešavanje problema zaduženih građana u CHF. Državna administracija je, kao retko kad, pronašla efikasno rešenje prihvatljivo za sve tri strane, zadužene građane, poslovne banke i sebe samu. Svi su se ponečeg odrekli, ali su i mnogo dobili. Sa poslovnih banaka je skinuta anatema da su radile nešto nečasno i sa ružnom namerom - vraćeno je poverenje u instrument stambenog kredita. Mnoge mlade porodice su vraćene na početne pozicije u pogledu porodičnog otplatnog kapaciteta kada su se zaduživale za svoju stambenu jedinicu i omogućeno im je da od svojih zarada mogu redovno da servisiraju dug. Država je stabilizovala bankarsko-finansijski sistem.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

Potez državne administracije Ujedinjenog kraljevstva pa i same kraljice. Suspendovanje rada parlamenta, u današnje vreme, zaista je neprimeren i neodgovoran potez. Pored destabilizacije ujedinjenja evropskog ekonomskog i drštvenog prostora, koji su već prouzrokovali, ovo će izazvati i dosta frustracija u njihovoj privredi i finansijama i otvoriti radikalnije ambicije u Škotskoj i Alsteru. Mada se sa Džonsonom nikad ne zna, uostalom kao i sa Čerčilom, i on je u startu izgledao kao pustolov, a toliko je Britaniji doneo.

ŠTA OČEKUJETE U 2020. GODINI?

Stabilan devizni kurs, identičnu referentnu kamatnu stopu, nešto restriktivniju monetarnu politiku i kontrolisanu inflaciju. Istrajavanje vlade na privlačenju stranih investicija, dalju konsolidaciju fiskalnog sistema, završetak reforme penzionog sistema i naglašenije investicije u infrastrukturu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE