NavMenu

Zaposleni do 20. u mesecu moraju da opravdaju troškove za prevoz - U Beogradu tvrde da se povećala prodaja pretplatnih karata

Izvor: RTS Petak, 10.01.2020. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Mnogi poslodavci ovih dana obaveštavaju zaposlene da treba da donesu račune za gradski prevoz ili benzin, ako na posao dolaze svojim automobilom. Nadoknada se isplaćuje na kraju meseca, a ne na početku, jer se računi donose do 20. u mesecu.

Po Zakonu o radu svi poslodavci moraju da isplate prevoz zaposlenima.

Poslodavci imaju tri mogućnosti. Jedna je da se donesu računi o dopunama Bus plus kartica i račune za gorivo. Za iznose do 3.914 ne plaća se porez, a sve preko toga se oporezuje sa 10%.

Druga mogućnost jeste da se sa gradskim prevoznikom postigne dogovor da se prevoz plati direktno za sve zaposlene.

Treća mogućnost je da se prevoz isplaćuje kao zarada, ali su troškovi preveliki, pa na primer ako se zaposlenima za prevoz plati osam miliona, sa porezom i doprinosima trošak je oko 14 i po miliona.

Zaposlenima se trošak za prevoz refundira na kraju, a ne na početku meseca.

U javnim preduzećima se sve to radi od februara prošle godine. Ivanka Milošević iz Gradskog sekretarijata za javni prevoz u Beogradu kaže da se efekti vide.

- Prodaja pretplatnih karata u decembru u odnosu na februar 2019. je uvećana za preko 7.000 komada za nova pravna lica koja su pristupila sistemu i direktno uplaćuju pretplatne karte preko Bus-plusa - navodi Miloševićeva.

Očekuje da će poslodavci da se opredele da plate naknade za dolazak zaposlenih kupovinom pretplatnih karata, pogotovo jer mogu ostvariti popuste do 25% u zavisnosti od toga koliko pretplatnih karata kupe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.