NavMenu

Nove tehnologije u poljoprivredi štede sredstva za zaštitu biljaka i minerala đubriva

Izvor: Novosti Petak, 10.01.2020. 09:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Stručnjaci sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, od kada su dobili modernu opremu, mogu brže da dođu do efikasnijih podataka koje koriste u nastavi ili kada daju savete proizvođačima.

- Dron, kojim će pre svega biti upotpunjena znanja o preciznoj poljoprivredi, opremljen je kamerom sa pet kanala. Cilj nam je da pratimo biljni stres, nastao usled manjka ili viška vlage u zemljištu, neodgovarajuće prihrane biljaka mineralnim đubrivima, kao i pojavu bolesti, korova i različite vrste štetočina - objašnjava za Večernje novosti dr Atila Bezdan sa Poljoprivrednog fakulteta.

Dodaje da nova tehnologija omogućava značajne uštede sredstava za zaštitu i mineralnih đubriva, čime ćemo imati efikasniju poljoprivrednu proizvodnju.

Direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić kaže da njihov dron ima vrhunsku rezoluciju, a posle višemesečnog testiranja, trebalo bi da počne i njegova zvanična upotreba:


- Kontrolisaćemo preoravanje pašnjaka, korišćenje državnih oranica, da li postoje neki bespravni objekti na njima nasipanje zemlje ili bespravno odlaganje otpada, uzurpiranje zemljišta koje nije dato u zakup.

Milan Lukić, direktor Instituta u Čačku, smatra da bi dron u voćarstvu mogao da se upotrebljava za sagledavanje stanja biljke, kao i da se pomoću njega odredi termin berbe. Dron bi mogao da prikaže i stepen zakorovljenosti, kao i da li su potrebne neke agrotehnike mere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.