NavMenu

Auto-put podigao cenu njiva - Investitori zainteresovani za zemljište blizu "Miloša Velikog"

Izvor: Večernje novosti Četvrtak, 09.01.2020. 11:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rajko Karišić)Ilustracija
Novoizgrađena deonica auto-puta od Surčina do Obrenovca duga 17,6 kilometara, povećala je vrednost ara zemljišta za više od četiri puta, pošto je cena sa nekadašnjih 600 do 800 EUR po aru, sada i do 3.000 EUR. Kada bude završeno preostalih 7,9 kilometara od Vojvođanske ulice do petlje Surčin, dobiće se još 80 hektara ekskluzivne privredne zone, za koju se investitori već sada raspituju.

Kako za Novosti ističe Stevan Šuša, predsednik opštine Surčin, placevi duž novoizgrađenog auto-puta postali su mnogo privlačniji za privredna ulaganja posle početka gradnje ove deonice i njenim puštanjem u saobraćaj.

- Potencijalni investitori se već javljaju i istražuju teren koji je sve interesantniji za otvaranje fabrika - kaže Šuša. - Nedavno se javio čovek iz Francuske koji je video preko satelita lokaciju uz auto-put i hteo je da dođe i pogleda zemljište. Sa završetkom poslednjeg kraka putnog Kridora 11 prema Beogradu, od Vojvođanske ulice do petlje Surčin, treba očekivati da cena kvadrata na ovom pojasu dostigne vrhunac.

Šuša kaže da Grad Beograd i Opština u ovom delu ne poseduju svoje placeve, pa je za svaki pokušaj dovođenja investitora potrebna dobra saradnja sa vlasnicima njiva. Sa njima je, kako priča, i u toku eksproprijacije zemljišta, koje su otkupljivali od vlasnika, bilo problema, jer je nekoliko njih postavilo nerealne uslove. Predsednik ističe i da je ova opština nedavno propustila priliku da dovede veliku kompaniju i zaposli ljude.

- Hteli su da objedine placeve tri vlasnika, od kojih su se dva složila sa ponuđenom cenom, dok je treći tražio basnoslovnu sumu novca - kaže prvi čovek Surčina. - Na kraju je investitor zemljište za izgradnju pronašao i kupio u Šimanovcima.

Na teritoriji opštine Surčin sa novoizgrađenom deonicom auto-puta je na raspolaganju čak 780 hektara privredne zone. U Dobanovcima je ona skoro popunjena novim fabrikama, tako da će buduća postrojenja na opštini Surčin biti otvarana oko novoizgrađenog dela saobraćajnice koja vodi do Obrenovca. Ukoliko se trend skoka cene kvadrata nastavi, Surčin bi za nekoliko godina mogao da ima najskuplji ar placa u Srbiji.


U Preljini 50 EUR - kvadrat

Otkako je, pre tri godine, auto-put stigao do Preljine nadomak Čačka, ovo mesto postalo je primamljivo za investitore. To su prepoznali vlasnici parcela koje se nalaze uz samu novu saobraćajnicu, pa oglašavaju prodaju placeva, i to po ceni koja je "skočila" čak i do 50 puta! Njive koje su ranije nuđene budzašto, po ceni od 50 EUR po aru, sada prodaju za neverovatnih 2.500 EUR po aru. Mnogi sada za kvadrat traže 50 EUR. Inače, kada je država otkupljivala zemlju za auto-put vlasnicima je isplaćivano od 100 do 240 EUR po aru. Neki su prodavali po toj ceni, a drugi su se sudili sa državom i dobijali desetostruko veće sume.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.