Izvor: eKapija | Četvrtak, 09.01.2020.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kragujevac dobija najsavremeniji privatni starački dom na Balkanu - U planu izgradnja objekta na 2.000 m2, otvaranje krajem 2020.

Kragujevac će dobiti najsavremeniji starački dom u Srbiji koji će se prostirati na 2.000 m2. Izgradnja objekta već je počela, a kraj radova i svečano otvaranje planirano je za kraj 2020. godine. Kako je za ekapiju rekla Marija Đelić, direktorka doma, vrednost investicije je oko 2 mil EUR.

Starački dom Pet zvezdica nalaziće se na Košutnjačkom brdu u Kragujevcu. Sama lokacija predstavlja posebnu pogodnost ovog objekta, jer će biti smešten na rubu Košutnjačke šume, koja se smatra najvećim "plućima grada" površine od 100 hektara. Pozicija u idealnom prirodnom okruženju, a opet na svega tri kilometra od samog gradskog jezgra i svih institucija koje su mu na dohvat ruke, dom Pet zvezdica pružiće svojim budućim stanarima najbolje uslove za boravak.

- Na parceli od 50 ari planirana je izgradnja objekta od 2.000 m2 sa 48 komfornih soba predviđenih za smeštaj 100 korisinika, opremljenih svim potrebnim savremenim medicinskim pomagalima. Iz objekta i uređenog dvorišta moći će da se uživa u nesvakidašnjem panoramskom pogledu ka gradu i živopisnoj okolini - rekla je Marija Đelić, direktorka ustanove.

Kako je istakla, korisnicima će u objektu na raspolaganju biti restoran sa zastakljenom baštom i savremenom kuhinjom po HACCP standardu, više sala za interakciju, radionice, kao i sala za vežbanje i rehabilitaciju korisnika opremljena najmodernijim uređajima za pružanje fizikalne terapije. Takođe, u dvorištu će pored uređenog prostora za sedenje na otvorenom, bazena sa slanom vodom za rehabilaticiju biti dostupan i homeopatski vrt, fontana, staklenik i mini zoo vrt sa egzotičnim vrstama ptica o kojima će brinuti korisnici.

- Doneli smo stratešku odluku da napravimo saradnju sa švajcarskim kantonom Bazel putem franšize i primenimo sve njihove standarde u izgradnji i opremanju objekata kao i pružanju usluga. Poznato je da su se švajcarske ustanove pokazale kao jedne od vodećih u svetu u oblasti socijalne zaštite i pružanju nege starim licima. Iako je starački dom zbog velikog interesovanja namenjen pre svega stranim i našim korisnicima koji su živeli i radili u inostranstvu, menadžment firme je doneo odluku da 40 mesta bude rezervisano za korisnike iz Srbije - istakla je Marija Đelić.

Prema njenim rečima, budućim stanarima doma Pet zvezdica na raspolaganju će biti će biti i izuzetno obučeno medicinsko i nemedicinsko osoblje koje će im pružati stalnu negu i pažnju tokom 24 sata, 365 dana u godini.

- Oni su tu da ih podrže i ohrabre, jer se život u domu ne završava već dobija drugu dimenziju. Naša misija se zasniva pre svega na podršci tokom procesa starenja, prepoznavanju različitih potreba klijenata, poboljšanju njihovog zdravstvenog stanja, te u domaćoj toploj atmosferi koju će dobiti od zaposlenih u domu "Pet zvezdica". Želimo da razbijemo stereotipe vezane za pojam "do" i "star" jer odlaskom u ovakav dom naši korisnici dobijaju starost kakvu zaslužuju - zaključuje Marija Đelić.

Iako je izgradnja doma Pet zvezdica već počela, u vreme trajanja radova biće raspisivani tenderi za izvođače, kako se bude javljala potreba.

Fotogalerija
Starački dom Pet zvezdica Kragujevac

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.