Izvor: Tangosix | Sreda, 08.01.2020.| 16:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bosna i Hercegovina planira nabavku devet helikoptera za 75 mil EUR

(Foto: Marija Kambić)
Državne organizacije i entiteti Bosne i Hercegovine planiraju da u naredne tri godine za 75 mil EUR iz Italije, Rusije i SAD nabave devet novih helikoptera, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Od tog broja četiri su UH-1H-II Huey II namenjenih Oružanim snagama BiH, tri Ansata su za policiju Republike Srpske, jedan AW119 za Helikopterski servis RS i jedan Bell 412 za policiju Kantona Sarajevo. Ukupan iznos od oko 75 mil EUR će delimično biće plaćen kroz donacije, a delom iz budžeta BiH i RS.

Čvrst ugovor za četiri Hjuia II potpisan je 13. decembra, sa Pentagonom je dogovorena nabavka četiri primerka u roku od tri godine. Vrednost ugovora je 38.539.378 USD od čega je najveći deo novca američka donacija, a učešće iz budžeta BiH je 4,36 mil USD.

Ugovorom su, prema proceduri uobičajenoj za poslove koje vodi Pentagon obuhvaćeni i obuka pilota i tehničara, rezervni delovi kao i potrošni materijal za prve dve godine prema proračunu da će se ostvariti 300 časova godišnjeg naleta po primerku, navodi Balkanska bezbjednosna mreža.

UH-1H-II će najvjerovatnije biti u sastavu 2. skvadrona iz baze Rajlovac koji sada koristi stare UH-1H i V koji su 1998. i 1999. godine dobijeni kao američka donacija. Od 14 helikoptera sada leti samo do četiri primerka, to su zastarele mašine koje su u doba Vijetnamskog rata korišćene u američkoj armijskoj avijaciji.

Do trenutka potpisivanja ugovora za nabavku Hjuia II Ministarstvo odbrane BiH bilo je vrlo tiho i nije dalo ni jedan zvaničan podatak. Tema je nacionalno osetljiva kao i sve što se dešava u BiH jer je 2. skvadron koji će verovatno dobiti modernizovanu tehniku težišno popunjen Bošnjacima, a 1. skvadron Srbima.

Balkanska bezbednosna mreža podseća da su Oružane snage BiH zvanično višenacionalne, ali i napominje da su odnosi veoma složeni što potvrđuje odluka iz aktuelnog Pregleda odbrane da se u Mostaru formira i treća avijacijska jedinica za koju se može pretpostaviti da će većinski biti popunjena Hrvatima.

RS je proceduru nabavke tri ruska helikoptera Ansat za policiju pokrenuta u julu ove godine, u tenderskoj dokumentaciji je određeno da će dva biti opremljena za podršku policijskim zadacima, a jedan za medicinsku evakuaciju.

Ukupan odobreni budžet za ovu nabavku je oko 21,56 mil EUR, a kao avans za ugovor u rebalansu budžeta za 2019. godinu bilo je predviđeno oko 1,043 mil EUR. Rok za isporuku medicinskog helikoptera je septembar 2020. godine, sledeći Ansat treba da stigne do maja 2021. a treći januara 2022.

(Foto: hallowhalls/shutterstock.com)
Za Helikopterski servis RS, koji je do sada izvršavao zadatke za vladine i javne potrebe i za podršku policiji, odobren je novac za nabavku drugog italijanskog helikoptera AW119 Koala. Planom nabavki bilo je određeno da se u decembru 2019. potpiše ugovor u vrednosti od oko 4,6 mil EUR sa PDV-om.

Rebalansom budžeta za 2019. godinu obezbeđeno je oko 1,38 mil EUR dok je u budžetu za 2020. predviđeno oko 4,76 mil EUR. Nabavka je trebala da se ugovori pre nove godine, ali je 24. decembra odlučeno da se postupak nabavke poništi i sada se procedura ponavlja. Kako navodi Balkanska bezbednosna mreža primljene su dve ponude – firme Leonardo SPA iz Italije koja je proizvođač Koale i firme Shot iz Zenice.

Helikopterski servis trenutno ima jedan AW119 nabavljen prošle godine i jedan Bell 206 Jet Ranger proizveden 1980. godine. Pet Gazela je ponuđeno na prodaju u maju prošle godine, ali je četiri meseca kasnije Vlada povukla tu odluku. Od tog broja tri Gazele se nalaze u registru BiH, dok dve nisu letele i korišćene su kao izvor rezervnih delova.

Federacija BiH za podršku federalne policije koristi samo jedan Bell 206. Ni u jednom od deset kantona od kojih svaki ima ministarstvo unutrašnjih poslova i policiju, nema letačkih jedinica. Novina je da je Kanton Sarajevo odlučio da formira svoj mali tim sa jednim helikopterom.

Za višegodišnji projekat nabavki jedne letelice, hangara, obuku kadrova i ostale troškove povezane sa novom jedinicom, u budžetu za 2020. predviđeno je da se u inostranstvu uzme kredit u iznosu od oko 14 mil EUR a za sve to će biti potrebno tri godine.

Zvanično je saopšteno da se odgovarajući helikopter nosivosti deset policajaca sa opremom tek treba odabrati, ali će prema neformalnim saznanjima Balkanske bezbednosne mreže verovatno biti izabran helikopter tipa Bell 412.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE