NavMenu

Tri države žele Despota - Uskoro ugovori za isporuku oklopnih vozila iz Bratunca

Izvor: biznisinfo.ba Sreda, 08.01.2020. 15:16
Komentari
Podeli
(Foto: S.P.)
Tehnički remont Bratunac (TRB) isporučio je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske još tri specijalizovana oklopna vozila Despot, rekao je Srni generalni direktor TRB-a Slavenko Ristić.

Prototip Despota predstavljen je u januaru 2019. i tada je rečeno da će za godinu dana biti gotovo pet serijskih vozila za potrebe MUP-a, što je i učinjeno. Ristić je naveo da su tri oklopna vozila Despot prekjuče iz hala TRB-a u Bratuncu otpremljena za Banjaluku, te najavio da će do kraja 2020. godine MUP-u RS biti isporučeno ukupno osam ovih oklopnih vozila.

Dodaje da TRB svako novo vozilo koje napravi usavršava, od instalacija, sitnih delova, konzole koja je sada od polimera, a ne od aluminijuma, kao i druge opreme prema potrebama MUP-a. On je naveo da interesovanje za ovo vozilo imaju iz više država, sa kojima su u toku pregovori.

- Krajem decembra u posetu nam je dolazila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Tehnička delegacija i predstavnici njihove vojske imali su priliku da testiraju Despota u Zalužanima i očekujemo vrlo brzo i realizaciji nekih ugovora - rekao je Ristić.

S obzirom da je u pitanju namenska industrija i da su potpisani sporazumi o tajnosti podataka, Ristić kaže da ne može da govori o pojedinostima sve dok ne bude potpisan konkretan ugovor.

- Konkretno interesovanje postoji iz Egipta, Vijetnama, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Međutim, nama mnogo znači što je naš prvi klijent MUP Republike Srpske - rekao je Ristić.

Ristić je zahvalio svim radnicima TRB-a koji su, osim radom i maksimalnim trudom, u ovaj projekat ušli i srcem i radili u dve smene, ponekada i u tri, kako bi završili isporuku u roku.

Despot je savremeno oklopno, multifunkcionalno, terensko vozilo sa pogonom na sva četiri točka namenjeno za širok spektar delovanja policije i oružanih snaga. Vozilo je dugo šest metara, visoko skoro tri metra, mase oko 14 tona, sa oklopom otpornim na projektile do 12 milimetara.

Razvija maksimalnu brzinu od 130 kilometara na sat i ima odlične performanse za kretanje i savladavanje različitih zahtevnih terena, prenosi Srna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.